Mobilt 1997.

Varför inte ta det tillbaka till de glada dagarnas dial-up? När en mp3-fil tog ett par timmar att få ner? När Nick Borgen öppnade sin låt World Wide Web med tonerna av ett modem som ringer Telia, hade hon från Lap Power med på scenen i Mello, och ja, när Lap Power ens fanns i någons vokabulär?

Ja, längtar du dit är väl bara att gå på alla operatörers massiva påtryckningar för att du ska skaffa mobilt “bredband”. Bli sådär duktigt champion-blåst som bara den rent samhällsfarliga företeelsen SMS-lån (eget inlägg om den saken coming up) kan norpa förstaplatsen ifrån. För även om det inte var så att man enkelt kunde notera att fast och minst tre gånger så snabb uppkoppling kostar detsamma, max, och går att dela på om man bor i en lägenhet med andra, så hade det räckt med deras små finstilta rader för att bli blåst.

Tre stora operatörer (the biggest 2 plus nån extra) som jag kollat in närmare gör alla samma sak och bokstavligt talat döljer den lilla specialklausulen att efter omkring 5GB nedströms trafik på en månad stryps hastigheten till 30Kbit/s resten av månaden. Alltså det är långsammare än mitt första modem från just 1997. Och vet du hur snabbt man uppnår 5GB vid normal vardagsanvändning? Jävligt snabbt. Bilden ovan är tagen av Yoho efter att hon använt sitt mobila nät att lyssna på webbradio lite för mycket. Hälsningar Djävulen. Och jag skulle passera gränsen på tre dar.

Ja det är ju jävligt trevligt att sitta med sin laptop i solen och inte se ett skit på skärmen av ljusreflexerna, att ha friheten att få sköna daggskador på moderkortet, att leka författare på 7Eleven och bli refuserad närmare slushmaskinen. Under 18 månaders bindningstid.

Det är en sak att köpa mobilt för att man behöver det. Det finns definitivt goda skäl för många. Men att göra det för att man tror att den nya datorn (som säkert också är en bum jävla deal med skräpkomponenter) blir billigare med tvåårig bindning till nån lökoperatör, eller för att man går på livsstilsreklamen from the 80’s om frihet och barr i byxan, eller bara för att man tycker en dongle blir coola att sitta och snygga till med små klistermärken… Wake the fuck up.

– – –

Relaterad bonus igen! Gustav delar med sig av World Wide Web, courtesy Speedyshare.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Mobilt 1997.

Comments are closed.