Men först en rejäl penetration?

Malin Siwe, kvinnan som häromåret gav oss le grand tuttglipe-fail, har förirrat sig rejält angående våldtäktsbegreppet i Fokus. Synnerligen provocerande och hjärndöd läsning. I korthet menar hon alltså att våldtäkt är våldtäkt, och att man ska passa sig för att kalla något för våldtäkt som inte innefattar våld, smärta eller uttalat tvång – och framför allt en rejäl penetration! –  eftersom det är det enda folk som läser notiser i Metro föreställer sig om ett våldtäktsfall. Det blir ju helt konstigt annars!

Ja, Siwe har förstås rätt i att det där är bilden av en våldtäkt när man spontant hör ordet. Men det är ju också där problemet ligger. Det är helt enkelt en idiotisk bild av vad våldtäkt är. Fast förankrat sedan gamla tider kanske det är – men vi har liksom kommit en bit på vägen sedan dess. I den här “rena formen”, eller vad Siwe nu säger, handlar våldtäkt om ca en ärekränkt äkta man eller släkt, alternativt förlorat bruksvärde på den egna kroppen för den som våldtas. Mannen är också den enda möjliga förövaren. Det handlar dessutom om en medveten handling, “nu våldtar jag dig”, och så gör man det.

I ett lite klipskare samhälle vet vi istället att det handlar om ett brott mot valfrihet och integritet, där tvånget och inte den specifika handlingen är det väsentliga. Naturligvis i olika grad obehagligt, och påföljdsgrundande, baserat på nivån av brutalitet, men vad som utgör steget till en våldtäkt är berövandet av en persons rätt att bestämma över sin kropp. Då finns inte någon skillnad mellan en penetration eller annan sexuell handling, inte heller mellan en fysiskt kåt kroppp eller en snustorr. Det är också därför man kan legitimera en “åldersgräns”, för att man generellt kan behöva ifrågasätta en minderårig persons möjlighet att göra sina val fritt gentemot en vuxen. Detsamma gäller naturligtvis sömn och drogpåverkan, utrymme finns för att ifrågasätta möjligheten till eget val.

Lagstiftningen som nu gäller är faktiskt inte alls ett “utvidgande” av våldtäktsbegreppet. Det är ett förtydligande. En ökad förståelse. Dessutom en nödvändig förändring för att leda innehavarna av dessa slappa fördomar om Den Riktiga Våldtäkten till lite insikt. Fast i och för sig, att de tänkt “penetration av buskageman” fast det var “två fingrar och tvångsrunk av en bekant” spelar faktiskt inte någon roll. De får tro vafan de vill: våldtäkt är ändå våldtäkt.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Men först en rejäl penetration?

  1. Pingback: Någon har blivit penetrerad | Av månsken växer ingenting

Comments are closed.