Yes Homo

Med anledning av att Alexis Weak droppar “no homo” i en låt på nya albumet Till Minne Av, och gör det lite svårt för mig att älska det så mycket jag hade velat, insåg jag att jag glömt kolla om det fanns någon sån fuckyeah[random grej som tex narvalar]-tumblr därute. Gjorde detta, fanns inte. Så jag startade en själv.

Jaha, but why? För att no homo är homofobins negerboll såklart.

Personer som envisas med ordet negerboll är inte nödvändigtvis rasister men de ignorerar helt den långa koloniala historien bakom ordet (som nej, aldrig, bara betytt färgen svart) och därmed gör de ändå rasismen en tjänst varje gång. No homo är just precis samma sak som detta, varje yttrande matar homofobin. Undantag kan vara att driva med folk som säger no homo genom att säga no homo – Lex Judarna På Bonniers alltså, men så fort man lämnat den hipsterskojande tonen finns få rättfärdiganden.

I en På Stan-krönika häromåret menade Fredrik Strage att no homo är en del i samma paket som ändå kan sägas innebära en mindre machohetsande rap-image. Högst rimligt och på sitt sätt sympatiskt (som jag älskar Lil Wayne och Birdman-pussen pga skitgullig!), samt möjligen potentiellt subversivt. Dock att det egentligen kan sägas förstärka homofobin i begreppet snarare än ursäkta det. Manligheten utvidgad är knappast bögens* normalisering, om man faktiskt med all kraft samtidigt markerar att gay är man i alla fall inte. “Man kan göra detta utan att vara bög och det är mycket viktigt att du inte tar mig för sån”.

Den som bedyrar att det är okej att va gay måste lära sig att det inte är nog. Den verkliga homofobin ligger ju i rädslan att själv uppfattas som bög. The problem lies within och så vidare. Station nummer ett för en bättre värld är alltså inte att bara vara väluppfostrat ickehatisk utan vara obrydd om vad andra tror. Straffar man sig själv för fjolligt beteende med vare sig brasklappar eller återhållning, ja då straffar man tyvärr alla andra också genom att ha gjort det till något viktigt. Och viktigt är det fan inte.

Jag är kanske inte den som slänger ut varenda låt med ord som misshagar mig, jag lär nog skaka röven till det ändå, men man kan ju påpeka detta åtminstone eftersom termen gått runt några varv i ironitumlaren nu så man knappt vet vad som menas. Folk generellt uppfatttar homofobi som bara riktat hat mot homosexuella men så jävla enkelt har vi det tyvärr inte.

Det är därför homofobiproblemet angår även ditt straighta ass.

…sorry kunde inte hålla mig från en Y U No-Guy.

– – –

* För lätt att det är bögen i fokus över flatan, om än ej exklusivt, särskilt inom rap.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.