Mina 2 cents om neomannen på TV

Det rasar kulturdebatt i DN Kultur. Nä skojaba, det är inte så rasande än, men ändå intressant. Det gäller alltså manlighet och mansskildringar och specifikt i serien Våra vänners liv. Nu har jag till slut sett ett avsnitt och vågar kommentera.

Först ska förstås konstateras: Alla tugg om ”nya manligheten” i alla dess former är bullcrap. Framför allt är en kvalitativ förbättring/förändring ointressant som politiskt mål – för mig som feminist – utan det viktiga är att mansidealet försvinner helt. Egenskaperna vi önskar av en person ska inte kopplas till kön, helt enkelt.

Men konflikten som framförs i Maria Svelands artikel gentemot Jens Liljestrands inledande dito är ändå inte helt hundra. Hon ger en träffande bild av verklighetens inbillat ”nya män” såväl som nya manligheten sågad ovan, men inte lika mycket av serien Våra vänners liv. Den har ändå saker som är nya om man håller sig till att betrakta hur män överhuvudtaget skildras som intresserade av känslor på ett djupare sätt. Där tidsdokumentet som Liljestrand pekade på. Dessutom skulle jag baserat på åtminstone gårdagens avsnitt knappast kalla det för en reklam för svenska män då jag ser att alla huvudpersoner har problematiska drag som det knappast hymlas med. Om något tycker jag att serien kan sägas skildra just problemen med denna ”nya man” som har lite för mycket illusioner om sig själv.

Sveland skriver: ”Trots att han i scen efter scen använder sin dotter på olika sätt; för att få tillbaka sin fru, som en dålig ursäkt för att slippa åka med på en skidresa med sin nya flickväns kompisar förväntas vi tro på att han verkligen vill ha kontakt med henne och att han försöker. Men i all handling visar han tydligt att han prioriterar såväl sitt jobb som sin nya flickvän framför henne.”

Ja precis, vi ser det, det är skildrat att han inte är hero guy. Liksom. Specifikt i gårdagens avsnitt var i alla fall jag väldigt glad för att den töntiga inbillade konflikten i att vara man men ha noll karriär men vara ihop med en karriärkvinna behandlades så … realistiskt men ändå lite hånfullt mot dess töntighet.

Dock måste erkännas att kvinnorna i serien, möjligen på grund av deras birollsstatus, skildras mer orättvist och naturligtvis är det inte nytt att män skildras som huvudpersoner, att män i grupp som pratar om sina kvinnor skildras, etc, etc. Men nytt är inte alltid helnytt eller helbra heller för att nå upp till nivån ”ändå intressant”.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Mina 2 cents om neomannen på TV

 1. Emelie says:

  Tack, skönt att någon verkar ha sett det här programmet ögon liknande mina! De uppenbart omysiga dragen hos dessa män etc, och att detta rimligen måste varit regissörens mål att peka på.

 2. lars almestad says:

  Jag måste säja att jag tycker serien är rätt medioker, tror jag det heter, men skildringen av förskolan gjorde mej döförbannad. Mycket tydligt de som skrivit serien aldrig satt sin fot på en förskola och det tycker jag visar vad dom har för synsätt överhuvudtaget, eller?
  Lasse

 3. jo någon höjdarserie är det inte, fast jag hann inte se tillräckligt av förskolescener för att kunna avgöra den saken helt – mer än att han inte verkade göra så mycket där.

  förmodligen en god gissning att de inte har nån koll i alla fall.

 4. E says:

  Haha…jag läste artikeln i DN och gick sedan direkt hit eftersom jag visste att du skulle ha skrivit om den och serien. Mkt riktigt!

  Jag gillar serien, man får ta den för vad den är, underhållning, även om också jag irriterat mig lite på både vissa karaktärsdrag hos huvudpersonerna och kring hyllningarna av ”det nya mansidealet” i stort.

 5. Pingback: Twitter Trackbacks for Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Mina 2 cents om neomannen på TV [paparkaka.com] on Topsy.com

 6. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Upplösningen är lösningen, men förbättringen är väl bra den med

 7. Pingback: Daniel Åberg » Nio tiondelar

 8. Tom Hedkvist, rektor says:

  Den homosexuella mannen syns mer och mer i media (snubbebögen alltså, som en hetro inte fattar är bög) då blir bögig stil norm för hur en framgångsrik man ska föra sig, det som syns i media påverkar nämligen er mediekonsumenter så. Den hetrosexuelle mannen som fattar hur man gör karriär i media antar helt enkelt bögig stil annars kan hända att ehrm… någon annan får jobbet.

 9. Pingback: Våra vänners kiv. « Drama Online

Comments are closed.