Gulag fläckar inte marxismen

Ledsen you kulturvänsterspottare, ni må ha rätt men ändå så fel. Nycander får fail igen. Denna gång genom att säga emot sig själv å det grövsta, och därmed gör han processen enkel för mig – där inte redan andra skarpa, underbara hjärnor gjort det.

Smaka på detta:

Liedman nitar fast liberala tänkare vid polemiska klichéer. Utan stöd i citat tillskriver han dem extrema dogmer, för att sedan tolka marxistiska teser så att de ska framstå som rimliga; historiematerialismen är en teori om ”en tendens”.”

Jaså? Vad skrev Nycander själv två stycken innan?

Liedman förklarar Stalinterrorn med att statsbyråkratin hade infiltrerat det sovjetiska kommunistpartiet*. Gulag fläckar inte marxismen.

Ironiskt menat då, klart Gulag fläckar marxismen! Tycker Nycander.

Jaha, du kanske tycker det är rimligt att hålla Gulag emot marxismen? Fine. Men då tänker jag hålla dynamiten ansvarig för diktaturen i Chile eftersom Milton Friedman fick priset som alla tror är Nobelpris eftersom Riksbanken snott gubbens namn. Eller varför inte klassikern att kalla Nietzsche och Darwin för nazister?

Asså wigga please. Visst är kulturen och humanioran åt vänster och visst är liberalismen pinsamt förbisedd på många sätt, särskilt sorgligt sammanblandad med nyliberalismen, lite som sammanblandning av  – tadaa! – socialism, marxism och fångläger man har ihjäl folk i. Eller bara marxism som politik eller som de facto vetenskapligt perspektiv inte konstigare än psykskolorna KBT vs. psykoanalytiker. Så kunde inte nån vettig fått säga något på dubbel debattplats istället?**

Vad skiten kokas ner till, om man ska ta konflikten på allvar (och det kan man väl) är förstås EXAKT samma som när det kommer till popvänstern: Liberalerna har ekonomin och skiter i humanioran. Humanioran tillåts få vänsterdominans. Liberalerna gnäller i efterhand. Dessutom brukar det bli sådär med sånt vi betraktar som självklart. Mänskliga rättigheter, vadå? Styrkan är ju att vi ser dem som närmast naturgivna och klart som fan ingen uppfann dem då. Intellektuellt klart haltande, men hyfsat rimligt för reptilhjärnan.

– – –

* Första delen är mest med för sammanhangets skull, själva uttalandet är faktiskt riktigt korkat på det där sättet som bara gamla sovjetillusionerade kunde hålla på. Det gör inte Nycanders breddade betydelse mindre wack.

** Update: Jag hoppas på att Kjell Häglund gör nåt utförligare än twittjidder där. Verkade ha goda poänger.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Gulag fläckar inte marxismen

  1. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Such a waste

Comments are closed.