Grovt Kampanjinitiativ

Jag har fått en släng av kampanjaranda och världsförbättrarpanik. Jag vill ge något tillbaka och dra mitt strå yada yada. Det började på vårdjobbet igår, då en kollega ville köra gissningslek på hur jag skulle rösta i valet i höst. Hon gissade först fel på V, sen förmodligen rätt på Mp, men när jag tillade att jag kanske skulle rösta på Feministiskt Initiativ istället fick jag frågan Är det nåt nytt eller?

Whoa, det är ju inte första gången jag får extremt jobbiga vibbar av klassklyfta på vårdish när jag kommer in med så tydligt medelklasstänkande och känner som att jag försöker spela överlägsen, men alltså att folk inte vet att F! finns! Det är sjukt. Möjligen glädjande att folk glömt bort ett visst mediedrev, men sjukt. Alltså kände jag att det fan är dags att hur jag än röstar se till att åtminstone delta i spridningen av valsedlar. Det kan du också göra! http://www.fivalsedlar.se/ är adressen. Fatta förresten, att vara den som lagrar valsedlar hemma och kunna referera till The Stash i tid och otid. Bara en sån sak. (Impulsen att lulzbränna på Thorburns tränger jag undan.)

Kampanjaranda nummer två som stack till i tinningen igår kväll var angående Gemensam Styrka-omröstningen som engagerat en jävla massa folk att rösta på olika idéer i tävlingen som ger en bunt pengar att driva verksamhet med. Det här är egentligen mer av slaget att stoppa någon annan grej än att rösta fram Rättviseförmedlingen (vilken jag nämnde häromdagen), men vafan: RÄTTVISEFÖRMEDLINGEN MUTHAFUCKAAAS!

Det är decenniets idé men tyvärr, måste jag säga, lite halvdant genomfört eftersom den än så länge bara crowdsourcar en massa namn genom Facebook – vilket känns lite sådär i praktiken. Det blir namn och förslag av dels varierande kvalitet och dels varierande motiveringsgrad och lämplighet för något specifikt. Men det där är ju bara en början och just därför skulle en massa cash vara precis vad som behövs. Själva konceptet att bara rakt upp och ner motbevisa idioter som hävdar att inga kvinnor finns till ett ändamål (eller annan underrepresenterad grupp, men plz admit att det oftast är kvinnor som är gruppen man säger “inte finns/vill” göra nåt), och det helt utan påstridig aggroteknik, ja det är förstås bomben. Typ Så du säger att alternativ inte finns? Att världen måste se ut som den “alltid gjort”? Vi säger fuck no. Ja, det är decenniets idé.

Nu håller idén “Vi bygger ett djurhem – Själva!” av Göteborgs Katthjälp på att knappa in på Rättviseförmedlingens ledning. Skrivande stund 5348 mot 5296 röster, det är inte så mycket alltså. Det räcker med ett par tokdårar som röstar hårt dessa sista 20 dagar samtidigt som Rättvisan slackar av. Och det får inte hända. Tänk dig för ett ögonblick vilken extremt mögig idé det där djurhemmet är. “Djurhem så som de finns i England och USA!”. Förutom att det är en kortsiktig punktmarkering av större problem är det en TÖNTGREJ. Det är worst of Kamratposten och Bamse, det är TV4-dokumentär om illa behandlade – och söta – djur. Det är i Kina äter de hundar. You make me like charity, det är fucking Bluth-familjens välgörenhetsgala för sjukdomen “TBA”. IDIOTRETORIK. För pöbeln. Samt dålig jävla smak. Ja, min medelklassfitteblogg säger det: Ni äcklade mig redan i MS Word-effekter i rubriken.

Rösta på Rättviseförmedlingen, och gör det en gång var 24:e timme.

– – –

UPDATE, till er som kommer hit från Kanin/Hittekatter/Råttor/Akvariefisk i fokus-forumen: Ja, jag är elak. Nej, det förändrar inget. Ni är gulliga djur-aktivister, ni förfasas när man snittar söta katter för päls i nåt annat land än trygga Sverige men går och köper kött i affärn varje dag. Vegetarianer är ursäktade men fortfarande är idén keff. Alla som är konsekventa i sitt djurengagemang struntar i välgörenhetsprojekt och satsar på nåt långvarigt istället. Men för all del, kom hit och klaga. Bara alla fattar att jag inte är skapare av Rättviseförmedlingen och de inte har med detta inlägg att göra.

Både katten Fluffen och guldfisken Lunch tycker också djurhemmet är töntigt.

This entry was posted in public announcement, seriöst, vardag and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

24 Responses to Grovt Kampanjinitiativ

 1. Kickan says:

  Jag tycker att det är väldigt lågt att gå till angrepp mot sin motståndare på det där sättet. Jag tycker att topp-idéerna är väldigt bra allihop, det finns en anledning att de är just i toppen.
  Att kalla ett initiativ som handlar om djurs rättigheter för “töntigt” är inte okej, oavsett hur dålig själva idén egentligen är.

 2. Linda says:

  Haha! Tillåt mig skratta åt dig och din dåligt skrivna text. Man kan bara inte ta den på allvar. Jag kommer rösta på djurhemmet varje dag, och hoppas alla andra också gör det.

 3. Kickan: Lågt, absolut, inget jag hymlar med. Okej är det däremot alla gånger och säsonger att kalla det mesta för töntigt. Till och med om man inte hade rätt, vilket jag just nu har i allra högsta grad.

  Merparten av de som röstar på djurhemmet är välgörenhetsskadade och hycklare. Alla är det inte, men jag kan sätta en fet bunt pengar på att minst hälften äter kött. Det är bara en gulliga djur-fråga, inte en djurfråga.

  Linda: Enjoy.

 4. Emma V says:

  Frågan är vad Rättviseförmedlingen-fansen är. Vit akademisk medelklass i kultur- och mediebranschen som gärna vill bli ännu lite mer rättvist behandlade av vilken de nu känner sig förfdelade av. Skiter i djurhemmet, men röstar hellre på en katt än nån jävla nepotistisk medelklasskramarverksamhet.

 5. Tina says:

  Det är lågt av dig att sitta och blogga om andra förslag på det här sättet.
  Hur kan det vara töntigt att faktiskt göra skillnad?
  Det finns idag ca 100 000 hemlösa katter i Sverige, hur tycker DU att vi ska reagera?
  Och det är bara katterna, hur många andra djur tror du att det finns som skulle behöva ett hem?
  Istället för att klanka ner på andras förslag så kan du väl försöka lyfta fram det som du tycker är bra?
  Du måste väl förstå att folk tycker att du är löjlig som håller på såhär och att du faktiskt sabbar för dom andra?

  Rättviseförmedlingen känns som ett ganska innehållsfattigt förslag, det är väl rätt lätt att hitta en kvinna som kan uttala sig om country om man bara tar sig tid att leta?
  Det har ju Rättviseförmedlingen bevisat, så varför ska dom a 100 000 kr?

  Nej, skärpning! Har man en blogg har man ett ansvar för innehållet i den också!

 6. Tina: Eh jag tar ansvar för vad jag skriver.

  100 000 katter är hemlösa av en anledning. Leta upp anledningen, börja gör något åt DEN, och lägg 100 000 kr på det istället. Djurhem är ett litet plåster och futtig markör.

 7. Emma V says:

  Vidarebefordra ditt tips till Rättviseförmedlingen!

  Vita medelklasstjejer får inte vara med i tidningar, tv-program, föreläsningar, debatter och galor en av anledning.

  Leta upp anledningen, börja göra nåt åt den, och lägg 100 000 kr på det istället. En tjejakademikermedelklassförmedling är ett litet plåster och en futtig markör.

 8. Emma V är den enda upprörda som har rolig och vass argumentation i det här. Den tackar vi för!

  Låt säga såhär: Massor av pengar, tid och engagemang läggs på [huvudsakligen feministisk] kamp även där jag och andra upplever att saker har sin rot. Det görs nog från många engagerade i djurrätt etc också. Men djurhem finns, i mängder och om man jämför med hur unikt konceptet rättviseförmedlingen är. Och det är ingalunda en förmedling för medelklassen, även om påhejarna och de engagerade säkert är medelklass. Det är som att säga att djuren som kommer till gagn av ett djurhem är valfritt tillmäle jag kallat de som röstat där.

  De som hejar och jobbar och de som faktiskt tjänar på projekten är ju helt olika saker.

  – > Oh, also:

  Rättviseförmedlingen går faktiskt till roten också.

 9. :-S says:

  vad säger tatueringen på din mage? Wasted Life? Stämmer bra i så fall!

 10. Elin I. says:

  Må så vara att Rättviseförmedlingen är en superbra idé och en bättre sådan än djurhemmet, “töntigt” var verkligen onödigt och dessutom obefintligt som argument betraktat.

 11. Självklart är inte att kalla något för töntigt riktigt menat att argumentera heller – särskilt inte som jag bara riktar in mig på att få såna som redan gillar min favvoidé bäst att rösta mer. Hade aldrig förväntat mig att något djurhemsfan skulle vare sig övertygas eller ens läsa detta.

 12. Mie says:

  “… jag bara riktar in mig på att få såna som redan gillar min favvoidé bäst att rösta mer.”

  Tur det. Ditt inlägg saknar bra argument och är språkligt sett under all kritik.

 13. vad är uppe med den här språkfixeringen? kravet att varje mening måste vara ett argument? har jag skrivit en debattartikel? nä, det här är en blogg. tjohej jag gör som jag vill.

 14. AlltGenast says:

  Trodde jag kommenterat på den här, men det försvann tydligen i cyberspace. Men ok, nytt försök. Jag ignorerar högljutt djurrättstyperna, på samma sätt som jag ignorerar bilden på fadderbarnet mina föräldrar inte minns namnet på som hänger på deras kyl och hänvisar till min favoritfacebookgrupp. Gustav – you’ll love it.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=7045998254&ref=ts

 15. Mr Vertigo says:

  Haha. Den här diskussionen var ganska förutsägbar men också mycket underhållande.

  Jag kan inte låta bli att tänka på ett nyhetsinslag (tror det var på tv4, känns som deras stil) inför VM i Sydkorea/Japan 2002. En galen överklasskvinna hade listat ut att man minsann åt HUND i Sydkorea. HUND! Hon ville att VM skulle bojkottas av hela den civiliserade västvärlden som bygger djurhem SJÄLVA åt gulliga hundar och sedan äter stek och nöjt slickar sig om munnen.

  Anyways. Det är sådana människor du har att göra med här. Inte mycket att göra där.

  Ekorrgruppen var lysande btw.

 16. :-S says:

  Kan det vara så att initiativtagarna till djurhemsförslaget är vegetarianer/veganer?

  Du kan väl inte tycka att de inte får engagera sig i djurens välfärd precis så som du engagerar dig i saker du tycker är viktiga?

  Snacka förmedla rättvisa…

 17. Vem har sagt att de inte får? Jeez.

 18. Rubbe says:

  Jag kan inte låta bli att bli sådär gulligt provocerad av djurhemspåhejjarna. Vad fan får man i djurhemsväg för 100 000kr? Tre veckors lön för en veterinär och en annagretaleijonlåda att förvara katterna i?

  Det enda sättet jag kan få ut min frustration på är köttkonsumtion. Jag har varit vegetarian i snart 15 år, vegan i fyra av dom. Men nu har jag börjat köpa korv, inte för att konsumera själv, jag bjuder mina köttätande vänner. Senast en jättelång lammkorv. Det gör att jag lättare kan sova på nätterna trots vetskapen att folk kan vara så otroligt jävla snävsynta att dom tror att katthem är en viktig fråga.

 19. Annagretaleijonlåda! MARRY ME.

 20. fogrunner says:

  Jag är visserligen djurhemshejjare och vegan, men vadå… Om någon köttis röstar på djurhemmet så är det väl bättre än ingenting. :D Eller får bara “perfekta” personer försöka förbättra världen eller? Mjo, det vore ju bekvämt iofs… Då kan alla säga “Sorry, jag kan inte vara med på det här för jag är inte perfekt så det vore HYCKLERI!”

  :D

  /rat

 21. Ekorren says:

  Trist att Lina tyvärr är lite av en hysterisk manhaterska. Låter falskt med alla fina ord om rättvisa. Har vänner som varit på samma möten som hon och OMG vad hon är rabiat.
  Kul för hennes mediagäng att de får pengar och kul för Lina som får uppmärksamhet.

 22. fogrunner: bra fråga! (ursäkta, du fastnade tydligen i spamfiltret)

  Men svaret är njää. Perfekt måste ingen vara, men det är ett de facto hyckleri att vara mot djurens död om det är gulliga djur men annars inte bry sig. Oprah-referensen är menad åt det hållet, det är billig snyftretorik som används. Dock är min kritiks tilltagna surhet främst baserad på att djurhem är en fjorton på ett dussin typ av sak, medan Rättviseförmedlingen är unik.

  Ekorren: Det låter ju trist, men jag tror knappast pengarna går till “mediagäng” eller till hennes uppmärksamhet. Idén är fortfarande Bäst.

Comments are closed.