RO/UT 666

Varför offra kvinnojobben? frågade Anna Dahlberg i Expressen häromveckan. Ja för att de är fucking låtsasjobb såklart. På det och många andra sätt skiljer sig ROT och RUT väldigt lite åt. De är fejkjobb, skapade av sina subventioner och helt bisarra kelgrisar från en politisk sida som vanligen spottar på statliga näsblötningar i marknadens vatten. Att tumma på principer är hedervärt såklart, men liksom, vad gör hemservice till en så viktig sektor att just den ska subventioneras? My man FredrikW tillägger åtminstone en konsekvent hållning att det ska leda till vidare lättnader överallt. Inget jag håller med om, men bättre resonerat. Fredrik vill ha sänkta avgifter för att det är det rätta, inte för att stävja den varg som andra skriker om:

SVARTMARKNADEN! hojtar entusiasterna. Den ska hejdas! Antingen som moralisk princip mot svartjobb, eller som mer sympatisk omtanke om alla som faktiskt tvingas till svartjobb som nu kan få vit anställning istället. Men två saker där: För det första vill jag gärna se lite mer hard facts än att fyra av fem i anställning just nu kommer direkt från arbetslöshet. Det säger absolut inget om svartfrågan så jag har inga bevis på att svartjobben verkligen blivit vita. För det andra är det inget annat än terrorlogik att resonera som att svartmarknaden slår klorna i stackars folk om inte staten subventionerar. Om vi inte behåller RUT så skjuter jag huvudet av den här städaren, vill ni det eller vavavava? Precis som med terror är det dock inte som att det stannar där oavsett eftergifter, svartmarknaden finns ändå och kommer alltid vara billigare än vitt hur man än gör. Vill man stävja sånt finns andra vägar att gå, och framför allt kan man ge sig efter vissa andra ökända branscher först om det är ens toppargument. @detljuvalivet föreslog restaurangerna, jag säger nollskatt på cigg och sprit. STOPPA LANGNINGEN SÄNK SKATTEN SUG MIN KUK.

Det är inte alltid mest fel att ge efter på det sättet, men hellre som stopp för dödsfall (as in sprutbyten) än för lama svartjobb som hot. Svartjobb är faktiskt inte BARA skadligt för ekonomin heller. Svartjobb kan kortsiktigt vara bättre för en individ och ett vitt jobb kan också ha kassa förhållanden. Framför allt är inte svartjobb detsamma som pengar helt utanför systemet, de skattas inte men de går vanligen direkt till konsumtion. Mindre skattintäkter, men bättre än bidrag eller konkret kostande brottslighet. Det enda som orsakar att pengar försvinner är spekulation, och idiotiskt madrasslagrande – verkligt lagrande eller statlig budgetdisciplintrams. Alla andra pengar cirkulerar. Men det är just det, många som debatterar verkar helt lost på hur ekonomi fungerar:

Win-win säger Anna Dahlberg, baserat på att de nya jobben ger fler skattekronor tillbaka än de kostat. Javisst har de det! Alltså grattis borgerligheten för insikten att offentliga investeringar faktiskt inte bara är en kostnad utan kan ge tillbaka samma, mer eller i alla fall bara lite mindre – men det har rödgröna pratat om angående offentlig sektor 4, like, EVER. Kunskapen det borde också leda vidare till den allmänna insikten: Man kan inte resonera som att det är jobb där eller jobb borta, skatt tagen eller skatt given. Samma investeringar hade kunnat göras nästan var som helst och jobb hade skapats. Det är självklart. Konstgjord andning får sektorn att andas. Men varför har vi valt just den? Varför inte bara pumpa pengar i kräftgående offentlig sektor istället, eller åtminstone till privata aktörer som gör liknande samhällsnytta. Jag är ju all for styra marknad lite här och var. Det här är dock inte bättre än att staten köper Saab för jobbens skull.

Låt mig säga detta: Jag skiter högaktningsfullt i de nya jobben. Precis som jag skiter i Saab. Har vi råd eller inte, vem fan bryr sig!? Det är kortsiktigt skittänkande att prata om jobben så. Det är gräv en grop och fyll den igen. Hemservice är en marknad som fått oförtjänt stöd på fuckade grunder som inte ens gör nån riktig nytta som högre löner eller fler anställda i offentlig vård etc skulle gjort. Kvinnolöner det också. But noes, det ska vara motståndarna till RUT som är kvinnofientliga trots att det är totalt skitsnack. Problemet med kvinnolöner är jävligt mycket knepigare än så, och varför inte önska att kvinnor hamnar i en sektor med högre lön istället för att skapa ännu en låglönefälla om man ska värna den saken? Fuk dat.

Det ser ut som win-win endast för att man tittar på två enstaka staplar i statistiken. Alla tankar om hur pengarna jobbat nån annanstans försvinner, alla tankar om hur vilken marknad som helst ökat i fart av lättnader försvinner, och inte en käft verkar inse att det enda skälet till att det fungerar så bra är för att marknaden redan var god för hemservice. För framför allt – vem får störst win? Ja vi vet ju vem det är som inte har råd med hemservice ändå, och vem som faktiskt konsumerar den. Medelklass av övre skikt tjohej, men hörni har ni inte råd ändå? Nej det vet jag förstås inte, men jag vet garanterat att inga med mindre pengar har råd. Att det är minst medelklass och uppåt som får sin win är ju givet. Alltså snackar vi skatteutjämning fördel rika. Väldigt upp och ner.

Att sossarna verkar försvara ROT är dock ännu värre, för det är inte bara utan samhällsnytta utan direkt jävla skadligt för samhället. Privatpersoner ska inte gynnas i uppfixande av sin privata egendom, bara principen är illa nog, men värst är att samhällsföljden är ökade bostadspriser och upptrissad spekulation. Alltså skenande bostadspriser är det absolut största hotet mot samhällsekonomin näst efter än mer tomma börsbubblor. I kombination med bostadsbrist och hyresrättsbrist … jag mår illa av tanken.

Hemservicebranschen är alltså inte fulare än någon annan. Det är provocerande hur många som faktiskt argumenterar främst så och jag betackar mig för sammanblandning med sån skit. Jag förstår reptilreaktionen att tjänstefolk är olustigt, klasshat är en realitet, men jag tänker inte acceptera den intellektuellt. Varken konsumenten eller säljaren ska smutskastas för klassproblematik är större än så. Däremot ska köparen betala vad det faktiskt kostar, för den som har råd behöver ingen subvention. R.U.T. och R.O.T. – det är L.Y.X. och ska inte bekostas av staten så enkelt är det.

Och så bara namnet. Rut. Vem är det som cementerar kvinnosysslan?

This entry was posted in seriöst and tagged . Bookmark the permalink.