Reality check, tack

På vissa punkter är det väldigt liten skillnad mellan yr regular missnöjesparti och moderater som Littorin. Igår var han med på en liten intervju i GP i samband med deras rätt hyfsade artiklar på temat öh typ ungdomen och jobben nu i krisen och så.

Frågan var förstås vad han hade att säga om att en fjärdedel av ungdomar mellan 15 och 24 är arbetslösa, och han ba shit man de är lata och spelar tevespel hela nätterna. Ja och så lite att det faktiskt inte är så många om man kollar på registrerade hos arbetsförmedlingen.

Sven-Otto vafan. Det är nog sant att man blir passiv ganska snabbt av att vara arbetslös, det gäller inte alla men jag vet absolut vad dealen är. Det är däremot ett rejält snorloskande i ansiktet på människor i ordentlig recession att bara blåsa förbi krisen som skäl och gå direkt på att föräldrar måste piska upp sina barn från sofflocken. Att det finns arbetslösa som av ett eller annat skäl föredrar det tillståndet framför att jobba är säkert möjligt. Eller framför ett jobb som antingen ger knappa levnadsresurser eller som bara är direkt ångestframkallande. Men det är en konstant och i helvete nåt som radikalt ökar i kris. Arbetslösheten du ser just nu är inte möjlig att lösa genom att skrika på tevespelande unga.

Det är säkert så att fjärdedelssiffran är lite tricksad med. Det är tillsammans med att missta procent för procentenheter helt klart medias mest frekventa klantskallande med siffror att inte ha koll på när man talar om sysselsättningsgrad och arbetslöshet. Littorin säger att det är 6,3% registrerade och då har vi att göra med en ganska allvarlig diskrepans, men det är också jävligt uppenbart att Otto inte vet något om sin verklighet, eller bara om sin och inte andras.

Jag har levt på knappa medel och varit mer än halvtidsarbetslös rätt länge nu. Tidigare har jag i perioder levt på noll eller lite, och aldrig registrerat mig nånstans förutom någon enstaka månad ett par gånger där jag faktiskt fått pengar från soc i väntan på lön från timjobb. Ärligt talat vet jag fan inte ens riktigt hur man gör. Men jag vet mycket väl att det är detta timjobb som är the key. Fast anställning är ett jävla urtidsdjur som nästan dött ut och det är ett hån att alla system ändå bygger på detta, fatta hur mycket problem jag haft vid olika tillfällen av att behöva rapportera årsinkomst, när en sån är omöjlig att uppge i en ungdoms eller frilansandes ostadiga verklighet. Ungdomen bor hos sina föräldrar och lever på dem eller så har de timjobb och vet inte hur nästa månad blir. men skriver ändå inte in sig nånstans. Där har du dina förlorade procent.

Det som är mest uppseendeväckande är inte att Littorin inte har denna koll på ungas situation. Det som är uppseendeväckande är ju att det är politiken som företräds av exempelvis hans eget parti som arbetat mot fasta anställningar som norm – alltmedan samhället behåller sin övriga struktur. Man kan inte säga att det faktiskt är upp till alla att anmäla sig på arbetsförmedlingen, om man både vill ha ursäkten att officiella siffror inte är så höga, och dessutom helst vilja stänga ner hela AMS.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Reality check, tack

 1. Emma says:

  Länken fungerar inte, eller det var två http inskrivna så det är ju lätt att hitta ändå, men så du vet.

  Som jag förstått det så är det dessutom svårt som timanställd att vara inskriven på arbetsförmedlingen då man förväntas vara tillgänglig för möten och liknande där. Ofta är ju timanställning stressande nog.

 2. Det finns nog möjlighet att låta dem veta hur det är för att slippa möten, men what’s the point liksom. Man har väldigt lite att vinna på att bara vara inskriven.

  Länken fixad, eller funkar här nu iaf.

 3. Den tjocke konsulten says:

  Hur stor del av dagens 18-14-åringar orkade inte ens gå ut dagens gymnasium med godkända betyg? Är inte de i så fall redan helt eller delvis passiviserade?

  Fasta anställningar kommer inte att försvinna men det är helt enkelt så dyrt och riskabelt att fastanställa någon idag att det enbart går att räkna hem för den personal du absolut måste ha för att hålla nyutveckling, drift och underhåll igång. Alla andra hyrs in vid behov.

 4. jag tror det handlar om mer än ork vad gäller gymnasiebetygen, men i den frågan skulle jag kunna skriva tusen inlägg så jag låter det vara tills dess.

  det är förstås inte min önskan att fasta anställningar ska vara rättighet och för alla. eller om vi skulle vara utopister möjligen, men många yrken är omöjliga att ha på det sättet. det som är provocerande är mer hur mycket av sociala försäkringar och annat som byggts och upprätthålls kring en föreställning att fasta anställningar för alla är en realitet.

 5. Den tjocke konsulten says:

  Välkommen till en små/ensamföretagares vardag! Där har det alltid handlat om att betala in till olika trygghetssystem som man i realiteten aldrig kan dra nytta av samt att leva otroligt fattigt (långt under socialbidragsnormen) tills firman börjar gå plus (eller i värsta fall går under).

  Du har helt rätt i att Svensk arbetsmarknad i alldeles för hög grad är regelmässigt styrd mot att folk skall vara anställda och direkt beroende av någon annan för sin försörjning och av staten för sin trygghet, det är 70-talets strukturbygge i syfte att få befolkningen att vara följsam och rösta “rätt”. Som tur är är detta nu allt mer på väg bort!

 6. Yeah jag har tänkt på det där med små- och ensamföretagare. Förvånansvärt bortglömt/undangömt vilken utsatt position det är, trots sjukt mycket småföretagarkramande från typ alla stora partier utom möjligen vänstern. Det var väl frilansandet som fick representera den delen i texten ovan eftersom det ligger närmast till hands för nåt jag kunnat ha erfarenhet av.

 7. Anna says:

  Ännu ett promblem för timtidare/deltidare, som uppstått med sittande regerings nya regler, är att man inte kan ta på sig timvik. längre om man stämplar. Om man inte har turen att alltid få vicka heltidsveckor.
  75-dagarsregeln för oss på A-kassa, ska “motivera till heltidsarbete”.
  I verkligheten så leder den till att fler inte törs ta på sig ströjobb, i rädsla för att förlora stämpeldagar.

 8. jamen vad smart! deltidsarbete som ju mest är ett val av lata och barnaföderskor. det är dags att sluta dalta med arbetsskygga!

  örk.

 9. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Reality check, pt II.

Comments are closed.