Reality check, pt II

Betänk att det är samma regering vi talar om, när den ena medlemmen uttalar sig om tevespelande slan till ungdomar av idag och den andre menar att det är slöseri med resurser att ge de som inte fick höga betyg nog i gymnasiet chansen att plugga upp dessa.

The stupidity.

Jag är alltså oerhört medveten om att det finns andra vägar till ett bra jobb än att plugga vidare (klicka La rage ovan för att bla läsa om hur jag hatar högskolehetsen), men jag har inga som helst tvivel på att det också är möjligt att exempelvis LITE SENARE ÄN GYMNASIEÅLDER komma på vad man vill, och att man faktiskt vill och kan ta högutbildningsvägen till ett yrke man inte kommer åt annars. Vill du ha nån jävla läkare eller? Det kanske ändå passade med tevespelande utslagna.

Ju äldre man blir desto mer inser man hur naiv man var igår. Därför är det ofattbart att vuxna människor i regeringen kan tycka det är en bra idé att lägga grundläggande livsval och ansvar helt i händerna på tonåringar. Låt vara att det är upp till var och en att generellt inte fucka upp skolgången, det är bara det att vi fortfarande snackar om tonåringar. Men framförallt:

Stryper du möjligheten för ett senare uppläsande av betygen ifall de är godkända, då kan du ge dig fan på att gymnasisterna åtminstone är taktiska nog att låta betygen som inte blev höga nog gå åt helvete helt. Förr knappt godkända kommer bli icke godkända i procent så det stänker om det. Förvänta dig duktighetssjuka naturartjejer släppa varje kurs som inte blir MVG och gå ut med hål i betygen. Förvänta dig skön statistik att gå till val på nästa år.

Nog för att jag vill byta regering, men inte på bekostnaden av ett helt avgångsår.

– – –

Har nån mer förresten tänkt på att personerna som omnämns inledningsvis verkligen ser ut som att de borde byta parti med varandra? Björklund ser ut som en solklar moderat och Littorin ser ut som en Folkpartist. Ändå är det tvärtom. Det grillar mitt huvud, men man ska väl inte ha fördomar herregu.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Reality check, pt II

 1. Agnes says:

  Bra spytt. Det är ett vidrigt förslag. Jag har formulerat galla hela dagen. Får se om det blir något av det.

 2. Den tjocke konsulten says:

  Har ni ens läst förslaget?

  Alla som inte fått godkänt på en kurs får läsa på Komvux med CSN som tidigare. Har man redan fått godkänt men vill höja sitt betyg så får man tenta upp kursen precis som tidigare, skillnaden är att staten inte finansierar ditt upptentande utan du får läsa in kursen själv på helgerna. Jättejobbigt, verkligen, en svår uppoffring om man vill komma någon vart i livet!

  Eftersom antalet högskoleplatser inte minskar medans betygssnitten kommer att sjunka så kommer ju även antagningspoängen att sjunka. Lika många kommer att läsa vidare som idag skillnaden är att de personer som inte slarvade bort sin gymnasietid har en fördel dvs. en prestation utförd på tre år blir mer värd än samma prestation utförd på 4-5 år vilket är fullt rimligt.

  Är det för jobbigt att tenta upp lite kurser finns som tidigare högskoleprovet eller möjlighet att läsa på folkhögskola (med CSN).

  Komvux blir alltså till för den som failat gymnasiet, inte de som vill pressa upp sitt snitt från 19,5 till 20 för att komma in på HHS eller KI!

  En sund korrektion av ett system som spårat ur, det är inte rättvist eller rimligt att platserna till eftertraktade utbildningar måste lottas ut eller hela tiden tvångsexpanderas på bekostnad av kvaliteten eftersom allt fler har 20.0.

 3. Agnes says:

  När jag tentade upp ett pinsamt VG betalade jag en hel del samt läste in kursen själv. Jag gick å andra sidan heller inte på Komvux för det, utan gjorde alla examinationsuppgifter på en central enhet med just detta syfte.

  Vad jag förstått har den möjligheten redan begränsats där jag bor. Vad är problemet?

  Under första året på gymnasiet kunde inte min kropp ta upp näring ordentligt och jag fick biverkningar av medicinerna och hade svårt att orka med skolan. Om dylika problem är att “slarva bort” sin gymnasietid är jag åtminstone inte ensam i båten.

 4. Jag skulle vilja ha lite ordentliga siffror på hur många som verkligen pressar från 19,5 till 20,0. Jag tror det är fler som var fått omkring 13-15 som är intresserade av lite toppning och resten kör högskoleprovet.

  Det är också en jävligt mycket ennan sak att lära sig på egen hand och att få undervisning, både i kvalitet och i ork att ta sig för.

  Men oavsett allt annat tycker jag faktiskt att Björklund har en arrogant attityd. Och så är jag skeptisk till betyg som lämplig antagningsmetod förstås, men allt annat där är ju lite väl mycket utopi ännu.

Comments are closed.