Storljugarn

Jodå, tidigt nyårsdagens morgon var jag ute med far och fiskade räkor. Du vet, det har ju vart lättare att med gott samvete käka jätteräkor sen de började odla här i bygden strax utanför Svartvik. Nerhuggna träsk på andra sidan jorden kanske gjort det varmt nog att odla här ändå förstås, men nu var det alltihop inomhus och eldrivet som moderna tider ger. Vi hade väl inte bästa redskap, förr var det annat, men nog fick vi oss några hekto prima. Surgubben som basar på odlingen kommer i vart fall bli snopen om han får veta att vi brutit oss in sådär helt fräckt medan byn sover ruset av sig efter firandet av ankommande pissår.

Själva hade vi inte ens sovit, det var förstås en idé kommen av fylla att traska några kilometer i snön för att tjuvfiska lite. Fnissiga utan bara fan var vi, första kilometern. Lite sådär att vi skulle ut på skattjakt, vuxna karlar, men köldbitna tvingades vi sedan byta fokus till bara det att skaffa mat för dagen. Gud ska veta det inte är lätt att få ihop till maten när man super bort allt man har. Mor kallade oss oduglingar så vi måste ju visa hur vi ändå kunde hugga i när det krävdes. Bara för att man är full slipper man inte hungern.

Jag lärde mig dyrka lås redan som liten så det var inga problem att få upp portarna till odlingshangaren, men larmet fick vi hugga sönder kabeln till. Far var ju med och byggde skiten så han visste exakt vart de fanns, kablarna. Det kan ju undras om de inte skulle tänka om där om de visste, låta folk hänga utanför bygget varje morgon i jakt på jobb för att plocka några karlar godtyckligt. Det kanske är ekonomiskt för patronerna men inte fan får de nån lojalitet inte. Vi såg naturligtvis alltid till att notoriskt memorera alla intressanta detaljer när vi sökte dagsverke jag och far, så också resten av byns fattigfolk.

Det blir fina jävla räkor till middag i afton, det har vi sett till. En skål till patronerna på det.

– – –

(I själva verket har jag varit i Kovland och sovit på en soffa i festlokalen helt ensam. Sedan spelat Rock Band, inte ensam. Det var bara en helt ok kväll, precis som man kunde förutspått. Och jag vete fan varför jag börjar flumma sci-fi med räkor.)

This entry was posted in skrivarlinjeprosa, vardag and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Storljugarn

  1. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Nya år

Comments are closed.