Yr cold cold grave.

…that’s where yr naturlighet och ursprunglighet gets ya.

Vidare i tågresespår läste jag senaste Filter som jag hållit mig i nån månad från att köpa, till just innan jag var på väg till stationen, för att det är en sån oslagbar tågläsning. Och typ allt jag läser vill jag skriva nåt om, så jag börjar helt enkelt här och nu, med historien om Tomas Olsson trillandes utför Mount Everest.

Vi har alltså en snubbe som börjar titulera sig heltidsäventyrare i ungefär samma tid som Kropp och Skinnarmo är igång som värst, och som tillsammans med en kompanjon stegvis tar sig upp och skidar nerför världens högsta bergstoppar, för att slutligen hamna på Everest. Jag mindes lite illa denna historia, men du minns säkert att Olsson föll och dog. Jag säger det på en gång. Det är ju inte för att referera historien jag skriver.

Det jag är intresserad av är föreställningen/inställningen som bäst illustreras genom citatet av Olssons flickvän, Viviane Seigneur, också en klättrartyp: Folk klättrar av en mängd orsaker, men har en sak gemensamt; känslan av att klättring är autentiskt, det finns ingen social bluff, antingen kommer du upp eller så gör du det inte.

Ja precis, så jävla korkat sagt. För det första är det så in i helvete själva essensen av social bluff att boasta sig själv med PR-trick för att kunna leva på sjuka stunts, och för det andra, och mycket viktigare: JAHA!?

För det är ju den karga autentiska livsfaran som tar kål på alla dessa, förlåt, respekt för döda och allt sånt, men, jävla idioter som tycker det är en bra idé att riskera livet för en kick. Och alla såna här underliggande budskap att det autentiska inte går att fronta på och alltid är det bästa, visar sig verkligen från sin inte bara puckade, utan helt enkelt destruktiva, sida. Samhället är fejk i förhållande till dessa människors synsätt, men det är fan det som är att vara modern människa din jävla grottman.

– – –

(Notera att jag vare sig har problem med extremsporter som inte är med dödsrisk på typ 50% eller att riskera liv och lem för nåt viktigt, som faktiskt Seigneur sysslade med som forskare däruppe i klipporna.)

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.