Årlig upplysning.

Såhär på Nobeldagen kan det vara på sin plats att upplysa om att det finns ett bluffpris därute som få verkar notera att det är fejk. Jag talar förstås om ekonomipriset som så fan heller är ett nobelpris. Det må slarvigt kallas för just Nobelpriset i ekonomi men heter egentligen Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne och var inte något som Nobel hade ett skit med att göra (instiftades 1968).

Alltså. Jag tror ju inte att vare sig Nobel (hej farbror sprängde hundra pers på vägen till framgång!) eller Nobelkommitén sitter på den absoluta sanningen vad gäller de andra vetenskaperna, så personligen gör det mig ingen skillnad. Men det som stör är förstås hur Nobelkommitén på allvar gått med på att dela ut detta fejkpris i samma ceremoni och hur oerhört sneaky Riksbanken därmed sett till att legitimera det de sysslar med, som en vetenskap med exakthet i klass med naturvetenskap. När ekonomi inte på något sätt är mindre vagt än andra samhällsämnen oavsett hur mycket matte man räknar.

Det är precis som med det förhatliga orden sexdömda/sexanklagade när man i exempelvis GP sätter rubriker som Nobelpristagare tror på fordonsindustrin*. En kanske till synes harmlös förenkling som ändå flyttar fokus och betydelse och börjar driva ideologi. I det första fallet från brott till moral, i det andra från politik till vetenskap.

– – –

Ytterligare rolig upplysning och sågning av saken på Faktoider.nu som alltid är bra.

– – –

* GP del 2 igår. Rubriken var tyvärr ändrad på nätet så det är inte exakt citat jag fått till.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Årlig upplysning.

Comments are closed.