Åsikten om 808’s & Heartbreak.

Den är bra.

– – –

Det är ju höstens problem detta, att förhålla sig. Vad är coolast, hata eller älska? Första vågen efter läckan av Love Lockdown sa ja, andra vågen sa bistert nej, och nu börjar jag märka en ny ja-våg därute. Och eftersom intresset att prata kring än om saker alltid är större för mig, se exempelvis att jag angående The Game inte orkade motivera utförligt varför jag gillade, måste jag alltså prata mer om på vilket sätt jag inte har problem med Kanyes utflykt/nya hem. För de flesta både hyllningarna och sågningarna bygger ju på helt bisarra eller irrelevanta argument.

Hatarna är av lite olika sort, men den mest korkade är såklart de som gnäller att han inte är hiphop nog. Precis som Bundo skriver är det ju fucked att ens ha sett honom så från början. Det här är dock något som bara såna jag inte ens hade respekt för innan skulle jiddra om. Men det är faktiskt lika korkat att både som hatare och älskare av 808’s hänga upp sig så jävla mycket på att det används autotune. Som att det per definition är att likställa med Cher. Eller som att det var nyheten. Snarare är det ju att han äntligen slutat rappa som är nyheten att glädjas över (jag har egentligen inte så höga krav och han har gjort det bra ibland, men nån stjärna är han inte på det). Att gnälla på att det är autotune över hela skiten är som att gnälla på att en metalskiva har distade gitarrer på alla låtar.

Älskarna hänger förutom det här med autotune upp sig som fan på hur fresh det är. Allt från allmänt nytt och fräscht till att det skulle förnya hiphop. Vilket exempelvis Kinky Afro torde bränt hål på (särskilt med tillägget här), men så lätt brukar det inte gå. Generellt har ju den texten redan gjort kommande påpekande överflödigt i och med jämförelsen med Chromeo, men hey, jag vill också: Det här är gjort. Bara inte av Kanye. Alla de som säger att det funkar/inte funkar bara för att det är Kanye kan faktiskt bara dra. Det är ju inte intressant överhuvudtaget och just en sån sak som får folk att fastna i ovanstående virrvarr.

Bra sak som följer av detta dock: en snabb väg att blotta den sort som fortfarande kommer höra detta i villfarelsen att det är hiphop de lyssnar på, att de allt har lite street cred ändå, när det faktiskt bara är samma gamla Kid A type of människor de är. Jag tänker gilla det, men det är bara för att jag aldrig heller haft problem med Chromeo.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.