Objectify my ass

Frågan är inte varför jag var duktigt full och snacksalig i lördags, och säkert fick två mer nyktra sällskap lätt uttråkade, utan vad jag höll låda om. Jag hade ju tänkt på grejer. Så varför undanhålla en mer nykter version av min fyllerant?

Du förstår jag har gått artist & repertoire on some shit och skapat en annan blogg med snusk (hej mamma!). Lade upp de där bilderna jag tog på mig själv när jag gick folkhögskola för en bunt år sen och spanade fler deltagare genom klickenbloggen i nåt halvt vagt syfte att följa upp The Visa Pattarna Challenge och vara lite hippieavslappnad i allmänhet. Men syftet har kristalliserats mer nu.

För kvinnor finns ett visst mönster och vissa grejer som tillhör objektskonceptet. Förförelse-moves kanske man kan kalla det. Sånt man gör för att någon ska komma och ta en, eller snarare vilja det. Det är naturligtvis baserat på kvinnorollen, hunter & prey, yada yada, men det är oavsett vad man tycker om saken de facto något som är etablerat och säkert användbart. Män har inget liknande. Det skulle kunna betraktas som vår lycka att få vara jägare och subjekt, men fuck dat. Jag vill ha lite jävla ändring på hur man talar om objekt och subjekt och jag gör det genom att visa kuken (hej mamma!).

Det här är inte lösningen, det är inte svaren. Men jag börjar med att konstatera lite saker nu. Ett objekt kan vara subjekt samtidigt. Tvärtom likaså naturligtvis. Och att vara objekt är inte att vara passiv. Det finns antagligen till och med lite hårt arbete bakom.

Nu är det förhoppningsvis ganska klart för alla att jag inte menar att objektet är någon som ses som utan själ och vilja av en andre, subjektet. Som det brukar menas. För allvarligt, när i helvete händer det egentligen? Ja, vad gäller riktiga människor svarar jag aldrig, gällande bilder etc svarar jag ibland, men bara för att man inte har så mycket annan info att förhålla sig till och spelar det nån roll? Det finns då garanterat ingen jämställdhetsaspekt i rena termer, det har naturligtvis blivit så i praktiken eftersom kvinnor oftast tilldelats rollen som objekt, men gives det möjlighet kommer kvinnan spana in mannen (eller andra kvinnor såklart) likaväl.

Det finns absolut ett manligt skönhetsideal. Klart subjektet ska ha ett visst utseende. Men vad som inte finns är ett etablerat mönster för man som objekt. Jag vill se det analogt med andra såna här lite halvtidsförekommande grejer i jämställdhetsutveckling – det är nu helt ok och ofta uppmuntrat att uppfostra flickor att bli mer badass och tomboyish, men motstånd uppstår ofelbart om man halar fram rosa tyll till sin pojke. Kvinnor ska kvoteras in på traditionellt manliga domäner i långt större utsträckning än tvärtom. Klassiskt manligt värde som mest eftersträvansvärt värde alltså. Det här har vi ju talat om en del i offentligheten vill jag minnas. Men jag vill vara fucking åtrådd också, och jag vill kunna påverka saken, jag vill ha the moves och inte bara locka med fett jobb och dyr bil.

Men samtidigt är det också just att kvinnor inte förutsätts vara jagande subjekt som gör att det inte finns. Detta att män förutsätts och skolas i att tycka om vissa grejer skapar just denna simpla grundinställning, och leder det då till att kvinnor måste skolas i samma enkelhet? Vet inte. Men jag tror det är en ganska bra start att experimentera lite.

(Just nu skriker alltså snuskbloggen efter män. Både av ovan svamlande skäl, men också för att göra det lite lättare att anonymisera. Naket uppmuntras, men det vet väl alla att det inte behöver vara avklätt för att vara hett. Ett mail är vägen om det låter intriguing. Eller kolla klickenbloggen om saken.)

– – –

Update 081017/090304: Den här texten har en hel del beröringspunkter med denna text från WP-bloggens tidiga dar. Nästan så jag rippat mig själv. (Och naturligtvis har den att göra med denna text också.)

This entry was posted in public announcement, seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.