The great Göteborgs Universitet swindle

Känner du till skandalen med lärarprogrammet på Göteborgs Universitet, eller är det bara något som skrivs om i GP? Svårt att veta när man bara rör sig i samma stad, med samma stads medier. I vilket fall. GU inte bara snackar otydlig goja, de blåljuger. Är jag förvånad?

Nej.

Kort update: Kurskatalogen har presenterat en inriktning på lärarprogrammet som givande en examen för undervisning av barn upp till tolv. Verkligheten är dock en examen för “pedagogisk verksamhet” upp till andra klass, alltså ingen undervisning tillåten någonstans. Gammal förskollärarexamen som närmsta motsvarighet. Jag såg det här i onsdags, som förstasida på tidningen i hallen då jag gått upp snortidigt för att dra på grammatiklektion, gav den till Link att läsa som morgonchock, och gissa om det gällde henne. Så visst har jag personlig agenda i det här. Men ändå.

Min första tanke var ju att det säkert fanns nån hake, det brukar ju vara så med tidningars rapport om smädade mänskor. Att man kanske kunde läst noggrannare och förstått. Men det är svårt att kolla sånt eftersom den gamla katalogen åkt i sopen för länge sen och den nya katalogen verkar (något) tydligare. Dessutom var det förhastat antaget av mig. WTF, tror du inte att det visar sig i uppföljarartikeln två dagar senare att det a) varit såhär sen 2003, och b) varit en brud då som faktiskt frågat rakt ut vafan de läste egentligen när hon anade ugglor och ett gammalt examensbevis visades upp, och kursledaren i princip blåljugit, eller varit komplett dum i huvudet, och sagt att det såklart skulle ändras och att det visst var upp till tolv år som gällde. Vad denne inte sa var att det gällde 12-åringar på fritids. Och bruden fick sin examen tre år senare och var lurad.

Och oavsett allt. Även i dagens katalog finns ju inriktingen under rubriken Lärarprogrammet. Då ska man fan kunna anta att det ska ge behörighet till undervisning. Och man kan vara tydligare än att sätta flumnamnet Barns- och ungas uppväxtvillkor, lärande och utveckling. För det är här felet egentligen ligger. Jag har förvisso hört alla möjliga skräckexempel på politics om skattepengarna över kvalitet och förnuft i styret av Universitetet, men det känns liksom inte annorlunda än på andra svenska Universitet. Det specifika problemet här är att Göteborgs Universitet fan är totalt inkapabla att skriva en klar beskrivning, eller ens tydliga namn på kurser och inriktingar. Varför tror du det tog mig nästan hela terminen av Franska: Grundkurs 1 att fatta att det var Grundkurs 2 som motsvarade A-kursen i franskan? Även innan Bologna kom igång har GU kört med oerhört vaga namn på sina kurser, aldrig använt A-B-C-D-systemet, och man måste lusläsa, lusläsa, lusläsa, ringa och fråga, och hoppas de inte ljuger.

Jag har tidigare proklamerat mig fascinerad av bondfångeri à la SJ och Pizza-Mix etc, men den här stölden av flera års liv och studiemedel är faktiskt oförlåtligt svineri. Och så har man precis skitit i ännu ett kårval, och än en gång ignorerat att kåren är studenternas fack och antagligen skitviktigt i kampen mot sånt här. Herregud. Jag skäms över det, men det är fortfarande GU som ska få 15 piskrapp och betala en ny examen åt alla studenter som blåsts under minst tre jävla år. Link kan i alla fall välja om i hyfsad tid, men hon som ljögs i ansiktet 2003, och alla andra sedan dess, får sitta där på sin otillräckliga examen.

[Lite komplement.]

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to The great Göteborgs Universitet swindle

  1. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Another life ruined by the GU

Comments are closed.