Det stora klassinlägget

Den övre medelklassen behöver ett eget namn. Det är förstås mycket som behövs snyggas upp i begreppsfären klasserna, men saker som att arbetarklassen har svårt att längre fungera som term för sin innebörd (jag vill hävda underklass som bästa term) är inte så jävla viktigt egentligen, ett nytt namn är ju bara samma innehåll ändå.

I vilket fall. Övre medelklassen behöver ett nytt namn. Det är tillräckligt mycket av en egen kategori nu, det är inte längre arbetar-, medel-, överklass vi handskas med. Medelklassen är omsprungen av en grupp som ändå inte är överklass. Övre Medel, den får heta så idag (med versaler som det vore ett personnamn). En klass som orsakar oss problem. Med oss menar jag förstås den klassiska medelklassen och vanliga jävla underklassen, men även, eller kanske framför allt, folk som exempelvis mig, studenter, unga överhuvudtaget. Inbetween jobs, osäkert anställda, alla med upp-och-ner-ekonomi.

Det handlar alltså om rena pengar, inbilla dig inget annat. Det har det alltid gjort, men folk från alla skikt har velat lägga mer i sin aktuella term, eller andras. Arbetarklass som en identitet, vafan är det för skit? Fint eller fult, det kan dra. Haru cash eller inte, är vad vi talar om.

Att inte ha cash, det må va hänt. Jag vet mycket väl att jag inte kan dra till med några extravaganser, jag vet att det är en trade-off som gör att det inte blev några glasögon denna gång heller när jag köper ljudkort och synt. Jag vet ganska väl att jag inte kommer landa nåt välbetalt jobb med en flumakademiker-grund. Det går förstås att gnälla över det med, alldeles utmärkt, och jag gör det. Precis som andra. Studenter gnäller om låg inkomst och nudlar som fan. Men det riktiga problemet är beyond allt detta.

Överklassen har alltid varit en liten grupp, och dessutom alltid konsumerat sitt överflöd till största delen nånstans där folk utan cash inte finns. De har sina små vattenhål med feta båtar, snabba bilar och en vanlig jävla enfärgad topp för tre tusen spänn. Det är förstås rätt obscent, men har väldigt lite med oss andra att göra, även om lyx och prylar finns med som dagdröm 101 för många. Men populationen Övre Medel är stor. Och den konsumerar definitivt på samma plats som vi. Ett tag till.

Alltså jag vill inte verka domedag, men det lät lite snyggt att skriva sådär. Jag menar i alla fall att det känns som en sak som eskalerar. Det rör sig om en uteslutning. Du förstår, vi lever med supply & demand som ekonomiskt system, och det har fått utstå en jävla massa onödig skit från många till vänster som på något sätt inte lyckats fatta skillnaden mellan kapitalism och marknaden och därför hatar även på den senare, men det finns riktiga nackdelar med marknaden och en av dessa är vad jag vill säga. Marknaden sätter priset folk är villiga att betala. När efterfrågan då toppas av människor som kan betala mycket och är många nog, då hamnar priset högt. Simple as that.

Har du klagat på att en kaffe är dyr nån gång? Då tänker jag inte sätta in dig i en viss klass för det, men jag tänker säga att det är Övre Medels fel. Övre Medel kan betala 50 spänn för en latte, och gör det, och då får du också betala 50 spänn. Och är du Klassisk Medel är Övre Medel din kompis, och du hamnar på Övre Medels favvoställen hela jävla tiden och ruinerar dig. Eller skiter i att vara social. Social är man nämligen på kafé och pub. Eller kanske känner dig som snålfan som klagar och aldrig vill gå till det snygga stället, utan till haket.

Övre Medel driver trenden, Övre Medel driver konsumtionen, och den ligger nära nog för att inte vara orealistisk i sina ideal, så vi andra följer med oavsett plånbok. Men vi gör det inte lika bra. Inte alls lika bra. Lönespridning kallas det från borgerligt håll, jag säger såklart klyftor. Klassklyftor. Det luktar USA. Det luktar ashamed to be poor, eller mobbad. Och då är vi inte ens fattiga på allvar.

Jag hade ambitioner att pricka in vilka som ingår i populationen Övre Medel. Men jag kan fan inte. Jag föreställer mig att det har med byte från produktions- till tjänsteekonomi att göra, här finns både underklassens nya telemarketingjobb och Övre Medels Information och Konsultish. Spekulation, cash från ingenstans, nånstans där. Det är naturligtvis mer kapitalism är marknadsekonomi som ligger bakom.

– – –

(Det här är alltså den analoga titeln jag åsyftade i Det stora Mello-inlägget.)

This entry was posted in seriöst and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Det stora klassinlägget

Comments are closed.