Den hemmafruviljablivande

Mysig dag detta. Först slipper Arkelsten och andra moderater uppmärksamheten efter historierevisionismens vidare förvecklingar, på grund av Petzäll-kapningen och påföljande hackingdrama. Men sedan fanns en annan grej som jag tycker är riktigt allvarligt och på ungefär samma arena av riktigt jävla slapp journalistik som källskyddsshaveriet efter lösenordens lössläppthet.

Jag såg på SVT:s och fyrans olika tevesoffor lite halvuppmärksamt under frukosten imorse, när Rapport berättade om den hära spännande nya undersökningen som visade att HÄLFTEN AV MAMMOR VILL VARA HEMMAFRU.

Ya’ll heard? HALF!!

Ja, wow alltså, det var ju förvånande. Så en reporter frågar loss lite bland mannen (läs: kvinnan) på gatan om det hela och får in lite svar i stil med Jomen många pratar ju så mycket karriär men man vill ju vara hemma med sina barn vettu. En stel reporter in i kamerna försöker bända sitt huvud runt mysteriet och höftar stelt om att det kanske har att göra med att en av fyra kvinnor känner sig diskriminerade på arbetsmarknaden. När jag hörde detta kunde jag i fjärran höra stönen och smällande facepalmar av tusen strömmingar på genusnytt – “ska de få även DETTA till diskriminering, feminazistmedia???”, ungefär. Och man kan ju undra.

Ankaret tillägger efter inslaget att det var väldigt få som svarat av det totala urvalet – mer om detta i morgonsoffan strax! Den feminazistiska agendan tvättas bort tämligen fort när man inser det verkliga problemet: Jävlarrr va glada de är i att presentera DEM NYA OTVETYDIGA RÖN OCH FAKTA i allt från public service till aftonblad. Så glada att den efteråt brasklappade upplysningen (i svt, ej ens nämnd i AB) – att bara omkring en sjundedel, 9.500 av 67.000, svarat på frågan – inte hindrar rubriken: HÄLFTEN VILL BLI. Så glada att det faktum att det är en undersökning bland användarna på den väldigt nischade sajten Familjeliv* inte hindrar rubriken HÄLFTEN AV MAMMOR VILL BLI. Så glada att frågan om de kan tänka sig att vara hemmafru** – inget ekonomiskt läge förklarat eller män beaktade – ger ett tvärsäkert uttalande: hälften av ALLA mammor VILL bli hemmafru.

Medan den nästan rimliga debatten pågår där i morgonsoffan rullar just denna glasklara rubrik i löptexten nederst. Vad kommer folket ihåg? Två meningar som manar till eftertanke, eller de STORA FETA BOKSTÄVERNA: HÄLFTEN AV SVERIGES MAMMOR AGREE.

TL;DR*: En handfull bönder i en by på vischan vill ha mer bidrag till lantbruket och löpet blir: HÄLFTEN AV MEDBORGARNA KRÄVER MER RESURSER TILL LANTBRUK.

– – –

Hittar tyvärr inte inslaget i klippform men borde gå att få fram hela programmet på ngt sätt. Jag var förresten inte ensam om att reagera på det hela, vsg f en en debattartikel. Hela rapporten finns på familjelivs förstasida, vsg f direktlänk här.

* “Enligt rapporten är det inte några speciella grupper som är överrespresenterade i svaren.” HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA, småbarnsföräldrarnas Flashback tror de är automatiskt representativa. Oj oj oj oj oj oj oj oj oj oj oj………

** Frågan var visst ännu dummare: “I vilken utsträckning skulle du vilja vara hemmafru?” (skitkonstigt uttryckt, verkligen) – och svarsalternativen som bjöds var bara “inte alls” eller “väldigt gärna”.

*** Betyder Too long, didn’t read, alltså.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Den hemmafruviljablivande

 1. Frida says:

  Familjeliv lixom, faaan vilka blåsta puckobrudar som håller till där. Helt fast i patriarkatets band. Dom fattar ju inte sitt eget bästa. Faaan så himla trött en blir på sånna skitfittor. Snack om backlash lixom.

 2. Jag förmodar sarkasm, Frida. Synd bara att jag varken sagt eller menat något dylikt utan endast hävdar att (de som alls svarat av) sajtens medlemmar inte kan sägas vara representativa för landets mammor i stort. Det hade jag menat om man frågat på QX eller Flashback eller Skunk eller Aftonbladetpollen (som f.ö. visade att hälften av män ville detsamma) eller ens ett ändå omfattande forum som Facebook också.

  Det är naturligtvis upp till var och en att vara hemma precis så mycket man vill, arbetslinjen är tex inget argument. Vem som bekostar det hela är dock en annan fråga.

 3. 4 the record tycker jag att Katerina Janouch i SVT soffan som visas ovan var oerhört nedlåtande på precis det sätt du menar, och jag gillar det inte alls.

 4. Erik Ferrari says:

  Det kommer ju ovetenskapliga undersökningar mest hela tiden, och så kommer en undersökning om hemmafruar så går alla Bananas. Lite kul är det. Nåväl. Till sakfrågan.

  Här borde väl v och mp hoppa på tåget och mena på att det egentligen handlar om att folk vill jobba mindre (hej då arbetslinje!). Ist blir det som vanligt stigmatisering och peka finger.

  I min familj slåss vi om att få vara hemmafr-man. Den som tar nästa steg i karriären är rökt, då den andra då får fribrev att stanna hemma.

 5. Instämmer, Erik. Detta är ett genomgående problem, vilket jag försökte göra tydligt, men exemplet förstås utlösande faktor för min ilska. Kommer kanske uppföljning om genomgående medialogik om vaga undersökningar och failen att ta korrelation för kausalitet osv.

  Just detta är ett extremexempel i min värld inte så mycket för att det kunde tolkas som motsättning mot min samhällssyn utan för att “hemmafruande eller inte” är så sjukt överbehandlat ämne. Alldeles för mediapopulärt.

 6. Sol says:

  Fnissar åt formuleringen “småbarnsföräldrarnas Flashback” :)

 7. Dock att jag måste inflika att jag inte var först med att likna Familjeliv vid Flashback, om än just småbarnsföräldraprefixet var mitt.

Comments are closed.