Horkruxet

[UPDATE! Nu finns krönikan nämnd nedan på nätet.]

Man hoppades ju att idén “ekonomisk kompensation för knulla” skulle ta och dö någon gång. Det lär dock inte hända under min livstid, och nu kommer tydligen ännu en jubelidiot ut med en bok som försöker leka intellektuell analys med det hela. Rasmus Malm berättar i en GP-krönika om ekonomen* Cathrine Hakim och hennes Honey Money – vars tes är att det finns ett “manligt sexunderskott”, d.v.s. att män alltid vill knulla mer, och att det är vägen till kvinnors starkare ställning. Via byteshandel mellan en attraktiv kvinna och en resursstark man. Ja precis, sex mot pengar. Om än hennes teser verkar ämnade att appliceras bredare än bara sex, så är hennes lösning: helt frisläppt prostitution (vad händer då med “vanliga” kvinnors konkurrenskraft och makttillgång?, kan en fråga sig…).

Naturligtvis är jag som vanligt fientlig till tesen eftersom sexualitet inte ska tramsas med på det här sättet. Knulla ska man för att man vill och inte för att det ger makt. Det som är värst är dock att föreställningen om “kvinnors sexuella makt” är en av de mest betydande grunderna för det moderna patriarkatet: Ett genomgående tema i all antifeminism, i ordets bredaste bemärkelse (alltså tendensen snarare än uttalad ideologi). De sitter på godsakerna medan vi män är äckliga.

ögonen tindrar på fnasken, när dom hör att man är rappare
har push up bh för vi vet att brösten inte kan bli slappare
fråga om dom hört det här, så börjar dom famla med tapes
vet att dom älskar mig för musiken, ja menar, vem vill va tillsammans med mig?

ur Hiphop-hora, Organism 12

Visst känns det som att det bakom varje horsägande står en man som inte får knulla. Dock att det är fel. Det vore att spela hjärnsläppet “kvinnors sexuella makt” i händerna att bara gissa på sura rönnbär. Nej, där bakom står en man som tror att han inte får knulla, eller snarare: som tror att han och andra bara får knulla på grund av ytliga attribut – och omvänt inte får knulla i brist på ytliga attribut. Just exemplet ovan är av det mer cyniska slaget men även enligt mer positiva* madonnabilder är det först med tillräcklig uppvaktning man kommer någon vart.

Hiphop-hora kunde som mest välvilligt tolkas som en sorgesång över att inte vara värd något utan rappen, en smutsig och äcklig förlorare. Bara det att denna tolkning speglar den värsta sort, han som i självhat föraktar alla som kommer nära honom. Här ligger horsägaren och vilar, tas fram när han saboterat för sig själv och alla ledsnar. Jag är sviken och försmådd så jag kallar dig hora i tron att jag säger det bara till dig. Det man åberopar är dock hela paradigmet: Kvinnor styr oss med fittan och måste tuktas för detta. Det kunde lika gärna vara sagt av en man på topp.

Killen är en loser, han kan inte tro att någon vill ha honom på annat än att de är horor. Killen är en winner, han kan inte tro att kvinnor vill ha honom på annat än att de är horor. Och båda tycker att det är hon som har makten över honom, så de säger hora för att ta den ifrån henne. Inte medvetet förstås, det funkar inte så. När det manliga sexunderskottet målas upp internaliseras den här bilden hos alla män. Haha, nej förlåt, det har redan hänt och är rådande tillstånd. Och förlåt igen, det är redan internaliserat hos kvinnor också – vilket inte minst visas av åsnor som Cathrine Hakim som hellre gör affärer och hatar feminister än söker lite redig frigörelse. Och ingen tänker som vanligt på hur det kommer sig att gruppen män hade något att köpa sex för som inte kvinnor hade. Om det inte var där det började att något att sälja desperat halades fram.

Det ska sägas att det vore absurt att förneka influensen från olika sorters ytliga attribut för ens attraktion. På vilket sätt detta skulle vara olika beroende på kön är dock oklart. Vi kan alla vara bara allmänt kåta, bara genuint kära, eller helt krasst störtimponerade nog att tycka det vore lol att ligga med den stackars losern bakom micken. Men horsägandet låter sig inte begränsas till sex, det är ett universalmedel att ta tillbaka makt på alla möjliga plan. Nej: behålla makt. Inte bara använt av män, men alltid använt mot kvinnor. Även i en metaforisk användning, som benämning på en som säljer ut ideal och som till och med kan vara en man, är det i grunden en smädelse som syftar till att likställa dig med den smutsigaste kvinna tänkas kan.

Att genomskåda patriarkatet behöver förstås inte betyda att man saknar humor. Avslutande rap quote är i alla fall kul på riktigt.

Upset kids called her a hoe, and I hoped to god it was true
Cause see, a hoe fuck everybody, A bitch fuck everybody but you

ur Disappointed, Tonedeff

– – –

* Det står på wikipedia att hon är sociolog men forskar inom “labour market topics” så jag blir osäker där, men men. Åsna som åsna.

** Och med det menar jag skenpositiva pga det är lika mycket vider med madonnabild.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Horkruxet

 1. Erik Ferrari says:

  “Knulla ska man för att man vill och inte för att det ger makt.”

  Det du säger egentligen är att “Knulla ska man göra på ett korrekt sätt.”

  Lite som förr i tiden när man inte fick vara homo.

  Känns väldigt 1900-tal.

 2. Tack för att du förklarar vad jag egentligen menar! Det hade du förstås inte behövt, särskilt inte som du har fel.

  Det enda jag menar är att det är ett stort problem om halva befolkningen ska betrakta sex som föremål för maktspel hellre än något lustfyllt. Att jämföra med “när man inte fick vara homo” ger ett löjets skimmer över ditt låtsasargument och avslöjar dig som jubelåsna.

  Jag synar ditt 1900-tal och höjer med 1800-talskänslan i att låtsas som om kvinnor inte har egen sexlust.

 3. AlltGenast says:

  Badum-tish.

 4. Erik Ferrari says:

  Nu fortsätter du med: “Så här borde det vara” istf “så här är det”.

  Kom igen. Du är smart. Gör om analysen.

 5. …………

  Ja. Det är vad jag gör, för det är opinionstextens uppgift. Finns inga värden, är du nihilist? Seriöst, att jag har en önskan om hur sakers tillstånd borde vara innebär inte att jag förespråkar diktatur.

  Att mena att njutningssysslor bör styras av njutning är jävligt lite förpliktigande. Hur det yttras intresserar mig inte. Ni kan göra vad ni vill med det sedan, maktspela eller vad som helst bara det inte är allmänt påbud. För det är ju vad Hakim et al gör – presenterar sin borde-analys, och jag säger att den är keff och presenterar min egna.

 6. Erik Ferrari says:

  Men vad f. Jag kanske är på samma planhalva som du. Just nu känns jag nedgraderad till SD-loser som aldrig får doppa. Det var inte där jag ville hamna. Din ansats kändes bara så svart/vit utan nyanser vilket triggade en enkel provokation. Vilket uppenbarligen funkade.

  OK. Be aware. Anektodisk bevisföring. Jag är 44 jordsnurr gammal och anser att Catherine Hakim har en poäng. Dock. Det vore bättre om saker och ting vore annorlunda (enligt din devis) och jag hoppas på den yngre generationen, men jag är så trött på axiomet “Tjejer har samma sexlust som killar” så jag kan dö.

  It’s never gonna happen.

  Under tiden. Kvinnligt sexöverskott.

 7. Men det är ju därför jag inte är intresserad av att prata om “hur det är”! (I detta fall.) Låt säga att kvinnor inte har samma sexlust – hur ska man hantera det? Där kommer “borde” in. Hakim menar att det ska nyttjas som bricka i ett spel, jag menar att det sättet är förödande för samhället – och att ett “sexunderskott” är efterblivet som begrepp pga sexlust kräver inte något utlopp som man inte kan ordna själv. Totalensamhet är en sak, men om jag vill ligga 50 ggr och min fru 25 så runkar jag resten eller bara skiter i det.

  Sex “bör” ses som luststyrt, men jag tror 4 teh record också att det är ett faktum, det ÄR lust. Allt annat är konstgjord styrning.

  Hela frågan är från början felställd och onödig, variationer inom de rätt stora populationerna “kvinnor” och “män” kommer förstås vara enorma. Att man ens försöker bygga samhällsteori på en sådan vag grund är det på riktigt svartvita.

 8. Erik Ferrari says:

  Fair enough. Jag tror vi tycker lika.

  Mitt största “issue” är teorin kring att killars och tjejers sexualitet är lika. Vilket jag i det mesta finner falskt. Men det är inget problem egentligen. Om man hittar fakta så “Deal with it!”.

  Jag vill mer än min fru men jag liksom mina medelålders kompisar, fixar underskottet på sedvanligt sätt. :-)

 9. Erik Ferrari says:

  The usual “Handtralla” alltså.

 10. Haha det framgick, men hade varit kul vändning om jag tänkt sexköp och börjat rasa över torsken i mitt kommentarsfält, typ:

  “Fair enought? Aldrig! *rasar i 2000 tecken*”

 11. Erik Ferrari says:

  There we go. Har sprungit brolopp i Sydney och dags att snarka några timmar innan det är dags för löneslavsarbete. Syns.

 12. Tricky says:

  Någon som funderat över om kvinnor, generellt alltså, kanske visst har samma nivå på sexlust som män men att uttrycket för denna kanske skiljer sig ngt pga bla rädsla för just “horstämpeln”?

  Eller alla jävla p-piller och hormoner vi, av en “kunnig” vuxenvärld, redan i tonåren uppmuntras peta i oss “för vårt egna bästa” som för många (inte så mkt forskning på detta dock, häpnadsväckande nog) skapar depressioner, minskad sexlust och tom vestibulit (googla det!)?

  Och så misstänker jag, utan egen erfarenhet dock, att graviditet och förlossning kan få många att tappa sugen ett tag. Ca 80% (har inte dubbelkollat källor) uppges dessutom spricka vid förlossning och eftersom jag mår smått illa bara av att skriva det här antar jag att ngn som upplevt det och dessutom har amningsömma bröst inte direkt vill ha ngn som rotar runt i det området på ett tag.

  Men vad vet jag. Jag bara gissar.

 13. Nelly says:

  Tricky:

  Intressant det där med hur risken att bli stämplad som slampig påverkar tjejers sexlust. Här har du i alla fall en person som kan skriva under på att det gjort att jag inte legat så mycket som jag skulle velat. Killar som gillar sex har ärligt talat allt att tjäna på att stödja feminister som arbetar mot “horstämpeln”.

Comments are closed.