Ey lyssna, och tänk

Efter att det helt spårat i och med Ametist Azordegans mycket märkliga analys av läget i helgens GP sitter jag mest och facepalmar över hur frågan “med vilken rätt får kvinnors kroppar alltid kommenteras” plötsligt blev till en debatt om hiphop är en okej kultur eller inte. Bara för att ett exempel i den långa raden av näsor i blöt var från en rappare innebär det inte att samhället är förskonat problem förutom bland di där biffande hiphopparne. Det här är en generell samhällsskada, punkt slut.

Maja Bredberg sa det bäst, i en annan kontext skulle det handla om rätten att säga negerboll. Och tänk att detta sades redan innan nihilistposörer som Öris började tramsa sig med att kalla Ribs för hora, med ett par tillägg som perfekt illustrerar just denna likhet med negerbollsivrares idioti:

Om jag nått otalt med en kines o kallar honom bög(i brist på bättre ord). Betyder det att jag tycker alla asiater är homosexuella? #nej

Så, om jag har nått otalt med en kvinna o kallar henne hora(i brist på bättre ord). Betyder det att jag tycker alla kvinnor är horor? #nej

För på den första frågan är svaret förvisso “nej”. Däremot betyder det att Öris gärna fokuserar på att vederbörande är “kines” samt förstås att bög är något som skall betraktas som negativt. Inget fel på asiater alltså, inte ska de kallas bögar, som ju är så skamligt. (<- retarded utav bara fan)

Och på den andra frågan är svaret förstås inte alls “nej”, utan snarare befäster det att alla kvinnor är kanske inte horor just nu, men har potential att vara det. Det betyder att han finner det relevant och troligen viktigt att särskilja “horor” från “ärbara kvinnor” (vilket i praktiken knappast beror på sex utan hur mycket kvinnan ifråga säger emot Öris et al). Det är här vi tar steget bort från provokation, konstnärlig eller inte, till något mycket djupare. VEM som kallas hora är liksom inte relevant för uttryckets wackness, precis som det är skit samma om en svart person hör eller inte när svennen säger “negerboll”. Det är knappt relevant vem som sa det också, en enstaka rappare just nu är bara en liten försatsdroppe till exempel.

Steget från att diktera kvinnors villkor via deras kropp och via tillgången till deras kropp är inte särskilt långt. Nivån av grovhet i uttryck är oväsentligt, ja, jag likställer “säga hora” med kräva röv på kvinnokroppen. Det handlar ju om att smalgussdissande horsägare, precis som slavägarättlingar och homofober, håller fast vid en gammal maktordning som krymper utrymmet för andra att leva. Det är mer än en kränkning av en individ, och mer än en förolämpning av “Kvinnan” med stort K, som om det var någon slags ras som skulle behöva fridlysas. Ey lyssna, det är en giftgas som pyser ut och förorenar omgivningen. Direkt berörda må bli ledsna, och det är synd det också*, men det är hela samhället som på allvar blöder av denna skit.

I brist på bättre ord … det är ju just det som är problemet. Ironiskt värre så länge vi snackar rappare. De bättre orden brister i alla fall för att du är en ignorant idiot som inte vill lägga två minuter på att EY LYSSNA.

– – –

* Obs! Disclaimer: Detta gäller främst vid ca twitter”debatt” såsom aktuellt fall. På exempelvis en högstadieskola är proportionerna, mellan individen som får tillmälet och den vaga allmänheten som också påverkas av detta, de rakt motsatta. (<- SKITVIKTIGT, pinsamt att ha glömt först. *privilege denying dude*)

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Ey lyssna, och tänk

Comments are closed.