Where did it go wrong?

Igår var det lätt att få uppfattningen att 5,7% av svenska medborgare är rasister. Jag tror inte det är sant. Jag tror inte Jimmie Åkesson ens halvljög när han förtydligade i SVT att han inte har något emot invandrare utan emot invandringspolitiken. Han har förstås löjligt mycket fel även där, och vi behöver inte utesluta rasism ur ekvationen, men Sverigedemokraterna har aldrig gått till val på eller har som hemlig agenda att slänga ut alla invandrare. Inte alla, inte många, men möjligen några.

Sverigedemokraternas framgång är inte byggd av rasism, det är rasismen som är en bieffekt av klassproblem och otrygghet. Ni säger J’accuse etablerade partier som inte tar debatt och fryser ut, jag säger: J’accuse klassamhället och tidigare regeringar. Jag syftar faktiskt inte bara på Alliansen där.

Stärkande för redan övertygade är det onekligen då vuvuzelorna dras fram och omringar torgmöten. Att vi gått loss som fan en bunt människor och hånat SD, protesterat onyanserat och glatt fotat antirasistiska kvällspresslöp är naturligtvis inte konstruktivt. Men arrogans har knappast varit det största skälet till framgångarna för den nya populismen. Dess uttryck som främlingsfientlighet och specifikt islamofobi är garanterat en fortsättning på övriga Europas vindar, men varför tror du det saknats i Sverige så länge? Samma arrogans från oss har alltid funnits, dock ej klassklyftorna.

Jag är inte odelat kritisk till de välståndslöften som exempelvis Wilkinson och Pickets Jämlikhetsanden* kör med. Men det är helt självklart att starka populistiska tendenser kräver sin underklass. Förmodligen också sin starka medelklass i motsättning till denna. Varför fick F! 8,9% i Simrishamn? frågade jag lite halvseriöst på twitter. För att de har pengar, blev svaret från klipske Daniel Swedin. Det är naturligtvis varken feministernas eller medelklassens fel att SD går framåt, men spänningen däremellan gör sitt.

Istället för att diskutera hur man bemöter rasistiska tendenser och låtsasargument som inte går att vinna emot – eftersom de alltid fintar med sin egen orimlighet – måste vi alltså göra något åt själva grogrunden. Frågan är inte hur man ska tilltala underklassen med sin normala medelklasspolitik utan hur man ska hindra underklass från att existera. Om inte ekonomiskt så åtminstone intellektuellt. Tyvärr verkar även det loppet vara kört i fyra år till (hej lärlingsproletariat!).

Var inte rädda för nya tomtar i riksdagen, var rädda för var de kom ifrån.

– – –

* Är det bara jag som ALLTID tänker på Wilson Pickett när jag läser de namnen?

– – –

Update, ett förtydligande: Ovanstående text innebär alltså att det ABSOLUT INTE är viktigast nu att börja prata om invandring eller integration. Prata om det för all del, men aldrig nånsin har det varit boten mot SD.

Update 2: Två viktiga inlägg till, av Lisa Förare Winbladh och Eric “My Main Man” Rosén.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Where did it go wrong?

 1. Pingback: Twitter Trackbacks for Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Where did it go wrong? [paparkaka.com] on Topsy.com

 2. Malinka says:

  Ett annat svar till varför Fi fick 8,9 % i Simrishamn är ett utbrett missnöje med kommunstyret och att man längtar efter någon stark som kan komma in och röra om.

  Enter: Gudrun et consortes.

  Menar insatta kommunmedborgare.

 3. Givetvis, men det är fortfarande en medelklassprotest. Jag nedvärderar inte denna nu f.ö., röstade som bekant likadant.

 4. Lisa says:

  Tack! Jag är otroligt irriterad på uppmaningar om att jag ska demonstrera mot “att SD tagit sig in i riksdagen”. Demokrati handlar tyvärr om att även idioter får representera om de får stöd. Demonstrera mot rasism, mot klassklyftor inte mot demokratiska processer. Precis som de flesta andra är jag ledsen över valresultatet. Nu funderar jag på vad jag kan göra åt problemen som är orsaken.

 5. Anna T says:

  Tack för välgjord analys. Tack fan för att nån analyserar överhuvudtaget.

 6. T-Anna says:

  Åh vad bra, allt, men mest det om vi inte alls ska börja diskutera invandringspolitik. Vi ska inte sitta och förstå rasister, vi ska förhindra att rasism uppkommer. Jag kommer att citera.

 7. Adam says:

  Mycket bra analys! Sd närs av den etniskt svenska underklassen som känner sig kvarlämnade och bortglömda. Den har bilden av sig som förföljda och orättvist behandlade (ja, klyftorna ökar). Sd är egentligen de enda som säger “vi vill representera er”. Bara genom att skapa ett samhälle som också inkluderar alla dessa “white trash” förlorare och alla andra som vi helst skulle vilja tänka bort så kan vi trycka tillbaka detta populistiska missnöjsparti. Vi har försökt att bemöta dem, frysa ut dem, demonstrera mot dem, ignorera dem och sabbotera deras möten. Det har misslyckats, och det kommer fortsätta att misslyckas eftersom vi har angripit symptomet, inte sjukdomen. Givetvis lättare sagt än gjort med 4 år till med borgarna…

 8. Beelzebjörn says:

  Intressant text… Lite synd att jag inte såg den innan jag slängde upp en textvägg med eftervalsanalys. Klart länkvärt.

  Det här påminner mig om en grej från valrörelsen:
  En lokal folkpartist av somaliskt ursprung hade problem med att hans valarbetare trakasserades av andra somalier. Jag vet inte vad det handlade om, men José Kimenga (folkpartisten) kommenterade det i NT med att ‘alla sådana företeelser kom sig av bristande integration’.

  Jag vet vad han MENADE, men ironiskt nog visste han förmodligen inte hur rätt han har: Eftersom han aldrig specificerade att han menade invandrare (vilket han gjorde), hade han huvudet på spiken där – väldigt mycket av våldet och oron i samhället kommer från bristande integration. Även SVENSKAR omfattas av utanförskapet när klyftorna ökar. Även svenskar kan vara dåligt integrerade i sammhället. Många av dem hittar man bland SD:s väljare – svenskar som känner sig bortglömda, utestängda och osedda.

  Det hade varit grymt välkommet om han menat det som han sa det, och inte som han menade det.

 9. KR says:

  ja nu kommer jag osökt att tänka på ett annat blogginlägg:

  http://anderssparring.blogspot.com/2010/09/levi-klausen.html

Comments are closed.