ESCBON: Meta Bonanza

Det är inte så konstigt att jag ständigt återkommer till 2006. Det Eurovision-året var verkligen helt jävla bananer. Bevis A är förstås att Lordi vann. Men utöver detta, och fler kalkoner som inte kom nånvart, deltog två bidrag som metasjöng om hur de skulle vinna hela skiten.

Först förstås den vansinniga We Are The Winners med LT United som tävlade för Litauen:

Den galna dansaren, Det obefintliga textinnehållet, och det faktum att de som enda bidrag valt att inte pressa treminutersgränsen för låtlängd utan avslutar en halv minut före alla andra eftersom de fattar att det inte håller mer än så. Allt är kalkon att älska.

Spridda burop hälsade deras högmod, men inte så många att de inte kommit till final likförbannat (HELT SJUKT!), och absolut inte så många som provokatören Silvia Night från Island drog på sig innan hon kom upp och framförde sin låt Congratulations, som INTE gick till final (ÄNNU SJUKARE! för den var asbra).

Låten i sig är alltså en svängig Max Martin-liknande dänga, vissa var dock dumma i huvudet nog att istället jämföra henne med Björk bara för ung tjej från Island-grejen. Texten var i sig inte mer provocerande än att hon kallar sig världens räddare och favoritperson inför Gud. Däremot spreds rykten om henne och hon fällde flera uttalanden som provocerade. Faktum är att det finns drösvis av klipp om hennes framfart:

Haha! “Det ska inte vara så mycket 90-tal utan mer coolt 80-tal” …sa Lill-Britney.

Kolla enkelt in fler skandalklipp genom att klicka på watch on youtube.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

7 Responses to ESCBON: Meta Bonanza

 1. felmoftan says:

  Föredömligt att du lyfter fram bortglömda kulturskatter, men du är en stygg, stygg pojke när du säger “bananer”, “helt sjukt” och “vansinne” om dessa två smarta och roliga parodier. Silvia Night är inte en artist, utan en rollfigur à la Borat, om nu någon undrar. När hon äntrade scenen buade halva publiken, och gjorde sig därmed till en del av konstverket, till skillnad från Lars Ohly.

 2. vadå jag skrev ju att congratulations var asbra.. jag lyssnade på den hela sommaren det året.

 3. felmoftan says:

  Jag är inte så kälkborgerlig att jag låter noggrann innantilläsning stå i vägen för mina välformulerade tillrättavisningar.

 4. bra det, jag hoppas på fler halvpålästa rants!

 5. felmoftan says:

  För övrigt är Zdob si Zdub, de där med trummormor år 2005, ett av mina favoritband. Fast inte just den låten, jag hatar när de sjunger på dålig engelska.

  Årets ryska bidrag är också en artist som är lika delar yttersta hipsterironi och verkligt kitschpatos.

  Nu måste jag tyvärr begå rituellt självmord för att jag avslöjat att jag vet så här mycket om tävlingen.

 6. jaså jag vill ta livet av mig för att jag inte visste allt det där. även om ryssbidraget luktat hipsterironi lång väg så det anade man ju.

 7. Underlandet says:

  Å, fantastisk nostalgi! Jag måste ju erkänna att jag faktiskt gick ut och firade när Finland vann den (enda) gången. Inte för att låten var så bra, men för att FINLAND (ett av mina favoritländer) vann! Hurra!

Comments are closed.