ESCBON: Kudden över ansiktet plz

Det ska handla om Melloraps. Från första delens magiska scenshow till ett sånt där bidrag man satt och rev sitt hår över i sekundärskam. Du vet, det är “hiphop” i Mello ibland – det har blivit bättre på senare år och så har jag ju teser om det där, men – det är förstås alltid vansinnigt dåligt. Varje år nån jävla rappare och max två-tre har varit med i tävlingen som faktiskt behärskar det.

Sämst av alla var förstås Pandang:

Nu är det givetvis lite ursäktat eftersom det så tydligt rör sig om en dagislåt – eller? Det blev säkert en dagis-hit i alla fall. Det man främst undrar över är huruvida dessa två herrar var hjältar eller fick redigt med spö på sin högstadieskola efter stunden i Mello. Förmodligen var de mobbare.

Pinsamt galore var det dock med Frispråkarns kontaktannons i år och Frondas Kung för en dag-pastisch 2008. Två indierappare av lägsta klass och ungefär samma sort som harvar på med nån liten teenage skara fans i Flashback-genren, där förstås hälften droppar av när Melodifestivalen slagit klorna i deras älsklingar. De är inte pinsamma för att de är med i Mello, de är pinsamma för att de är keffa rappare. Fan Fronda har till och med formtopp i Mellotävlingen och då förstår man hur illa det var förr. För nej, han var aldrig bra i D6AA heller, vilka för övrigt fyllde samma funktion som Onkel Kånkel gjorde när jag var i den åldern.

Frispråkarn (kanske mest pinsam för Siba-kläderna):

Och Fronda:

– – –

En av de mindre pinsamma rapparna i Mellosammanhang är faktiskt snubben Headline som hängde på Frida i Upp o Hoppa 2008. Han avslutar förvisso med den vanvettigt lama korsade-armar-posen som alla gubbar som ska härma hiphopare sysslar med (se Homer Simpson tex), och det här är ju ännu en dagislåt vad än spritnämnandet vill, men smattret på slutet av hans vers är inte dumt alltså.

– – –

Se var ju Dogge med i år också, ett grymt drag av nån som vill visa allvaret i sin selloutism (sell-autism?), men utöver att jag aldrig varit särskilt imponerad av hans flow kan man inte säga att han gjorde någon spektakulär insats. Hade det inte varit för låtens titel hade dock Hippare hoppare varit helt fri från direkta pinsamheter eftersom Dogge verkar helt immun mot allt mockery (Tom Cruise skulle allt vilja stoppa den i sin maskin!).

Frågan är om man egentligen vill att nån bra rappare ska vara med. Det skulle ju inte gå hem i tävlingen liksom, och det vet väl alla duktiga, så det enda man får är de med svennevänliga Just D-flowet som vill ha lite extra cash nåt år efter uppmärksamheten. Inget fel med det alltså, jag skulle ställa upp in a heartbeat. Kanske.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.