Be-em-em

Min första reaktion på ordet “Föräldravårdscentral” som Centerkvinnorna föreslår ska ersätta Mödravårdscentralen är förstås att det väl inte går ihop. Pappor får väl ingen vård där? Tack och lov tar det bara nån sekund för min besserwisserreflex att slås bort av min andra besserwisserreflex. Vem fan sa nåt om pappor? Det står ju klart och tydligt – och neutralt – föräldravård. Det flyttar bara fokus från mamman, det säger fortfarande inget explicit om pappan.

Och efter lite snabbkoll bland idioternas kommentarer på AB-artikeln om saken blir det än mer rätt. Det är så uppenbart att MVC är ett namn som fått alla att tänka på moderskap enbart, trots att barnmorskan faktiskt gör en hel del annat också. Förhindrar barn till exempel. Förmodligen fortfarande med mest kvinnliga besökare men inte bara mammor eller blivande mammor. De upprördas outrage gör mig som vanligt nästan överdrivet positiv istället.

Dock hittar jag genom kommentarerna på Pelle Billings inlägg om saken en barnmorska som påpekar att det redan finns ett neutralt namn som flera vårdinrättningar använder: Barnmorskemottagningen. BMM, jag gillart. Kan vi enas om det?

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Be-em-em

 1. chris says:

  det är fascinerande vad fölk kan bli arga på. namnbyten tex. klart värt att bli ursinnig över.

 2. Jag gillar förslaget som det är, med “Föräldravårdscentral”.

  Feminister brukar ju påpeka hur sjukt viktigt det är med terminologin, eftersom ord som “brandMAN” styr våra världsbilder.

  Då är det väl i rimlighetens namn också bättre med “FÖRÄLDRAvårdscentral” än med “barnMORSKEmottagning” – eller hur…? ;-)

 3. gustav says:

  Äh jag skulle aldrig säga att man ska ta bort brandman heller. Eller sjuksköterska för den delen.

  Men även om det vore så tycker jag att “morske”-delen av ordet inte måste signalera kön. Jag vet inte vad ordet kommer ifrån eller betyder exakt men eftersom jag inte tror andra gör det heller faller könssignalen.

 4. GUSTAV // Då är vi m.a.o. ganska överens. Egentligen stör jag mig inte på BMM-alternativet, och tycker också att de yrkestitlar du nämner gott kan kvarstå (de är så pass inövade att de känns ganska avkönade).

  Ville bara poängtera hur det (åtminstone känns som om det) ofta hackas på könade ord när de upplevs vara till kvinnors nackdel, men inte i lika stor utsträckning när det slår åt andra hållet.

  (Även om det för all del verkar finnas lite hopp, just med tanke på det aktuella C-förslaget!)

 5. KalleKula says:

  Det är ju egentligen bara ett löjligt PK-förslag det handlar om. Tror det är sånt “idioterna” har lessnat på för övrigt. :)

  MVC alternativt BMM är det enda vettiga att kalla det för. Det första beskriver i huvudsak vilken vård som utförs och det andra vilken befattning person man träffar har. Vårdtagare är, med ytterst få undantag, kvinnor. Varför försöka kalla det eller få det till något annat?

  Angående könade ord. Är nästan bara en liten grupp personer som bryr sig om sånt och dom har enbart kvinnors “bästa” i intresse, så det är inte så konstigt att det är på det viset.

 6. KalleKula:

  Med idioter menar jag inte att motsätta sig en namnförändring, utan hur man uttrycker sig och jiddrar om just att det är PK etc. Så trött kritik.

  Könade ord är mindre, för mig, en fråga om upprördhet än det är ett tecken på vad man lagt fokus på när ordet kom till. Att fokusera på mödrar är där ett led i en allmän syn på kvinnan som förälder nr 1.

 7. AndersH says:

  Namnet mödravårdscentral är helt okomplicerat för mig eftersom det faktiskt är modern som blir vårdad. Den gravida kvinnan (och fostret) närmare bestämt.

  Någon annan förälder än den gravida kvinnan behandlas inte (men kan såklart följa med den gravida kvinnan, få frågor besvarade etc).

  Att kalla det barnmorskemottagning skulle vara diskriminerande mot de gynekologer som också jobbar där.

 8. gustav says:

  vete fan om man kan kalla det diskriminerande mot gynekologer riktigt, men du kan ha en poäng där.

 9. chris says:

  benämningen “mor” som i “morse…” signalerar också grejer dock. jag skulle mycket hellre vilja vara förälder än en bestämd sorts förälder, dvs mamma. föräldravårscentralen har min röst.

Comments are closed.