OMGSCIENCE!

Åh dessa vetenskapshärj i pressen. When U gon learn? Häromsistens var det G-punktstramset, idag tänkte jag titta närmare på två rapporter som väckt glädje från varsin sida jämställdhetsfrågan. Vi kan börja med förra veckans testosteron och våld.

Genom Trollhare uppmärksammades jag på studien som visade att testosteron inte gjorde män mer aggressiva i någon större utsträckning om man jämförde med hur tron att man fått mer testosteron ökade aggression. Lät ju fint och bra och big HA-HA till olika förenklade biologismer. Men ändå lite för bra för att dras stora växlarna på tyvärr.

Studien är absolut användbar för att påtala att det finns en placeboeffekt av att tro man fått hormon, vilket jag definitivt ser som en indikation på att våra föreställningar om kön och biologi påverkar oss oavsett om det är mer eller mindre än biologin själv. Men vad är uppe med metoden? Vadå fördela pengar och kalla det aggression? Nog för att jag tycker det handlar om mer än våld, men kalla det hellre risktagande eller egoism.

Sen har vi bollen bollen bollen (som faktiskt också kommenteras av Trollhare). Kvällspressen i mitt hjärta alltså, ni matar mig med gratis trams varje dag. Rubriken “Boll eller Barbie – biologin avgör” är jävligt självsäker får man säga. Forkningens resultat: not so much. Pojkar i tremånadersåldern är lite mer sugna på bollen om de fått i sig mer testosteron. Flickor? De bryr sig inte om hormon. Och forskarna menar att det inte går att säga något om hur barnen väljer när de är äldre. Trots att underrubriken är “REDAN I LIVMODERN” (mycaps) som att allt är avgjort dag ett och du kan köpa din blåfärg till barnkammaren.

Låt mig dra några sköna alternativa slutsatser som alla biologikramare kan suga på en stund. Testosteron kan påverka hur barn vill leka. För pojkar och män gäller dock fortfarande att alla inte gör på detta vis, och att inte en käft kommer börja mäta testosteron innan leksaksköp. Ni vet, det spelar ingen roll om vi accepterar alla dessa biologier mig hit och dit – fortfarande kan du inte säga ens med halv chans att varje pojke kommer bli som de kära forskningsresultaten säger. Bättre då att göra som krönikören Pernikliski tack och lov får säga i anslutning till artikeln – erbjud allt, låt ungjäveln välja. Synd bara att Aftonbladet satt en rubrik som lika gärna kunnat tolkas som att det är genuspedagog-diktaturen som väljer godkända leksaker idag.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to OMGSCIENCE!

Comments are closed.