Fascistiska antifascister ain’t no fucking vänster

Jag sätter på kaffet och tar in tidningen. GP har som förstasida en hotfull bild på maskerade aktivister och eld, det är en stor grej om Våldsvänstern™. Jag blir trött. Så ska jag säga åt Panam att stiga upp och lukta kaffet, jag går in i sovrummet och hon säger bakom mobiltelefonen att hennes vän anhållits bland övriga 1000 i Köpenhamn, under demonstrationerna kring klimatmötet, och suttit i handklovar flera timmar på marken i kylen. Fraktats långt åt helvete för att sitta i provisoriska läger *host* celler.

Kontraster, olika perspektiv.

Varför blir jag trött? Är inte AFA, RF, resten, faktiskt våldsamma och bör polisjagas och pressomtalas? Jo det är de, jo det ska de. Men dessa etiketter, det är som att kalla firmaslagsmål för supportervåld: inte samma sak. Vänster tror de att de är, eller utanför allt kanske och säger anarkister, men i själva verket är ju inte Antifascistisk Aktion så mycket annat än just fascister själva. Omvända nazister med våld, eller framför allt hot? Inte mycket annorlunda än att måla judens häst grön för att jaga honom från stan. Ni kan alla fucking blow me med era hämnarmetoder.

Men pressen kan också fucking blow me. Det är så idiotiskt att försöka förstå särskilt den göteborgska fejden mellan AFA och nazister som en ideologisk fejd, det smartaste hade snarare varit att skicka Aschberg och Grannfejden eftersom allt det handlar om är hämnd och tre varv skruvad fanatism. När man ska kartlägga något sådant ska man behandla det som Crips & Bloods, Hells Angels och Bandidos, rivaler om ett område med historien som främsta konfliktpådrivare.

Att sätta ideologisk flagg i första hand är att skapa föreställningen om sambandet mellan fredliga 100.000 demonstranter och ett hundratal miffon med sten och under lymmelpaketet skära av tåget på godtycklig plats för att behandla alla bakom gränsen som Al-Qaida.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Fascistiska antifascister ain’t no fucking vänster

 1. Studiomannen says:

  Det är en utmärkt liknelse med fotbollssupportrar. Jag verkar i den världen. Jag jobbar med TV-sport och är supporter själv. Det har hänt många gånger att jag känt starkt obehag och rentav rädsla när jag varit på fotbollsarenor. Men normaltillståndet är att jag trivs och att allt är lugnt eftersom de flesta är där för att se på fotboll och ha kul.

  Däremot är “en liten klick” ett begrepp som genast ska slängas i soptunnan. Det går inte att tillämpa på vare sig fotbollsfans eller vänsterdemonstranter.

  I Göteborg 2001 var det ingen liten klick som skövlade. Jag stod mitt i och såg vad jag såg. Jag är övertygad om att det fanns massor av demonstranter som inte ens skulle vilja kasta en papperssvala. Men allt det kom i skymundan den gången på grund av en jätteklick med idioter.

  Men just på grund av din liknelse så förstår jag mycket mer. Jag föraktar de maskerade idioterna. Jag kräks på deras otroligt naiva och antidemokratiska idéer. Men jag förstår nu omedelbart hur de känner sig som är där för att demonstrera för något de tycker är orätt och som är där under fredlig flagg.

  Jag har också blivit jagad av polis och känner flera som blivit gripna på mystiska grunder, dvs bara råkat vara på fel ställe vid fel tillfälle. I de här fallen att de följer sitt lag i vått och torrt.

 2. Mörten says:

  Det hemska i danmark är ju att polisen griper mängder med människor i förebyggande syfte. Så kallt som det var är jag bara sjukt glad att jag själv inte blev sittande där på marken i flera timmar.

  Det är en svår fråga att lösa, jag skulle tro att de flesta demonstranter bara önskar att svarta blocket kunde ordna sin egen demonstration så att man själv inte behövde vara rädd att dras in i något våldsamt när man bara vill demonstrera.

 3. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Och nya stenkastare skapas just nu

 4. Panik says:

  Och hur många aktiva nazister finns det i göteborg idag? 30? Hur många fanns det år 2000 då man inte kunde gå genom centralen utan att träffa på nån rakad artonåring med commie-knockertröja eller 2003 när NDU kunde dra 50+ kids på en vanlig flygbladsutdelning? Hur kommer den här skillnaden sig och är det inte intressant i sammanhanget att RF körde igång på allvar just 2002 och hur fascister i den dagliga gautbilden försvann åren därpå. För du kan väl knappast hävda att sjävla sammhällsklimatet blivit _mindre_ inbjudande till högerextremism de senaste åren. Med krisen och borglig regering är det väl snarast motsatsen.

  Att falla in i gängkrigsattityden är ett problem som följer på militant antifascism visst, men du gör det bra lätt för dig när du avskriver folk som står upp mot nazister som huliganer. För faktum kvarstår. i början av de här milliniet fanns det en stor och växande fascistisk kultur i göteborg, idag får de skeppa in nazister från hela landet för att ens få ihop till en utdelning.

 5. Patrik:

  Du menar att de blivit spöade till tystnad? Eller kanske till en annan verksamhet som till exempel att vara en del av SD:s växande väljarbas?

  Taktiskt #fail.

  Är det att “stå upp emot nazister” att hämnas, eller ge sig på deras familjer som knappast har förmåga att beveka dem alla gånger? Fuck dat.

  Moraliskt #fail.

 6. ... says:

  Så dom var inte en del av SD:s väljarbas innan? Att folk röstar på SD är ett stort problem i sig, men att jag kunde få stryk i centrala göteborg för att jag hade fel hudfärg, sexuell läggning eller var vänsterpolitiskt aktiv var, milt uttryckt ett något mer akut problem. Att mängden fascisiska gäng som agerar översittare på gatan och lever ut sin politik med kängor och knogjärn drastiskt minskat ser jag som något som är jävligt värt. Jag själv är rätt välkänd i dom kretsarna så jag kan själv vittna om att tillfällerna då någon försöker dra en teleskopbatong i mitt bakhuvud minskat rejält de senaste 4-5 åren. Jag uppskattar det som fan

  Missförstå mig rätt, våld som enda medel kan inte utplåna en fascistisk rörelse, fascismen är en extrem konsekvens av större samhällsproblem som kräver fler lösningar och medel. Men mot den rena fundamentalistiska käng-nazismen står det för mig klart att våld som en form av försvar för vår politiska rörelse är en metod som gett resultat.

  Dom fall som GP tar upp där folk i aktiva fascisters omgivning drabbats är såklart ett problem och jag tycker inte det är rätt. Men titta på vad det handlar om, det handlar om skador av ekonmisk karaktär, det är inte som att AFA gått ut och slagit någons mormor i huvudet med ett järnrör. Det finns ärligt talat värre saker. Om man bor tillsammans med en anhörig som sysslar med att försöka omsätta en politik av etnisk rensning i praktiken kan kanske en nersprayad fasad fungera som en väckarklocka för att ta problemet på allvar och få bort en nazist från gatan.

  Det är jääävligt lätt att ha en svart/vit bild på världen, tills man skall bort från tangentbordet, ner i skiten och faktiskt försöka göra något åt den.

  GosuR0FM13370MGWI/\/!!1! etc. etc.

Comments are closed.