Både chimär och hot

Jag ville slå mig själv lite i huvudet när jag läste Maria Ferms inlägg om SD:s imaginära vågmästarroll häromdagen. Att man inte kommit på det själv, herregud, jag kände mig riktigt korkad. Därför är det förstås inte så konstigt att andra vill påpeka detsamma, plagierat eller inte. Det är också positivt att sprida den insikten, för att dels inte låta SD bli nåt smutskastarkort man kan anklaga andra blocket för att kunna sammarbeta med och dels att visa hur de faktiskt är ett extremparti – baserat på deras faktiska politik.

Att inte skrämmas med hotet om ett populistiskt parti som vågmästare känns tämligen viktigt för att inte gå populistiska vägar själv. Det är trots allt väldigt mycket så som det mest högljudda motståndet mot SD ser ut, tyvärr. Det hindrar oss framför allt att se hur det främlingsfientliga är långt bredare än bara stödet för SD, eller Vellinges moderater för den delen. Total avsaknad av nyanser och att inte kunna skilja på saker är farligt oavsett om åsikten blir blå, röd eller brun av det.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Både chimär och hot

 1. Ivar says:

  Hur långt mycket bredare än SD är främlingsfientligheten? Och är alla som röstar på SD främlingsfientliga?

 2. Ivar says:

  Om man tänker på att jag röstat som mitt f.d bostadsområde röstade i varenda val till exempel. Borde ju finnas de som röstar av andra skäl än att de hatar invandrare/invandring. Tror man framförallt ska se SD som ett populistisk anti-etablissemangsparti och inte främst ett främlingsfientligt. Invandrarfrågan är bara ett lyckat sätt att artikulera det “verklighetens folk” tänker men eliten “vägrar” prata om.

 3. På andra frågan svarar jag nej. Eller ja… Inte i den vanliga betydelsen alltså, däremot är de flesta säkert skeptiska till det mesta som är främmande eller nytt oavsett om vi talar invandring, internet eller emos. Det är alltså främlingsfientlighet utan krav på inbyggd rasism.

  På första frågan svarar jag att det nyss nämnda hittas lite överallt. Men främst skulle jag vilja hävda att det finns en ökad islamofobi generellt just nu – liksom hey kolla folkomröstningen i Schweiz som ju tog regeringen på sängen. Man kan ju vara rädd för muslimer utan att tro på SD som praktiskt nyttig i riksdagen.

 4. Här är förresten en skitbra artikel som visar samma sorts rädsla från “andra hållet” http://sydsvenskan.se/varlden/article581053/Doften-av-nybakt-slar-hal-pa-fordomar.html

 5. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Vågmästarmyten

Comments are closed.