Omöjligt att inte behandla: Baboonified

En bakfyllemorgon/eftermiddag och man vaknar till Twittertips om en artikel med rolig ingress. Flabba eller grina? Flabba förstås. För det har aldrig varit så uppenbart vilka jävla hål som finns i underlaget för alla särartsmiffons teser om män och kvinnor.

Platoniska förhållanden är inte unika för oss människor. Även hos babianer tycks hannar och honor ingå partnerskap utan sex. Honorna har stora fördelar av sådana relationer. Men det är ett mysterium vad hannarna vinner på dem.

I allra allra bästa fall skriver man det där sista för att man är arrogant mot djuren och tror att de är långt mer driftsstyrda och ointresserade av annat än att föra vidare gener. Men vi vet ju alla att det som egentligen står är att det där med knulla är enda skälet för män att vilja ha en brud eller tjejkompis.

Det visade sig att de manliga vännerna faktiskt var fäder till ungarna i hälften av fallen. Det förklarar deras vänskapsband med honorna. Det antyder också, med tanke på att honorna haft sex med andra hannar, att hannarna är kapabla att omedelbart känna igen sin egen avkomma — något människopappor inte kan.

Look at the reasoning! Förvisso med det vaga ordet “antyder”, men liksom HELL NO. Det är en möjlig förklaring, ja kanske det, men inget bevis eller en förklaring bättre än någon annan såsom till exempel varför inte lite solidaritet i gruppen?

I bästa, allra allra bästa, fall är detta bara en arrogans mot djuren och borträknande av alla andra värden som kan tänkas komma av allt socialt och allt som gynnar gruppen, att evolutionen är motherfucking allt och att djuren nästan har övernitisk koll på i alla fall den saken. Men du och jag vet att detta är en berättelse om kvinnor som vårdar relationer och män som inte har några som helst motiv andra än knulla. Jag är personligt förolämpad, FUC DAT.

– – –

Ja och så detta då, förolämpande kvinnor: Intressant nog bryr sig hannarna ändå om ungarna. För honorna är det givetvis fördelaktigt med sådana beskyddare. Jaså det är uppenbart säger du? Babianhonor är alltså inte jävligt bad ass (pun intended) själva eller? Bara samma gamla historia om studier av djur lästa genom kulturens ögon.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Omöjligt att inte behandla: Baboonified

  1. Pingback: Jag, babian? | Pillow Talk | Nyheter24

Comments are closed.