Lite ursäkt, och politik genom ESC

En kommentar av Birdseed uppmärksammar mig på att det finns proromska undertoner (eller vad man ska säga) även i Rumäniens ESC-bidrag The Balkan Girls. Eftersom vi båda irriterat oss på Inför-panelens hånande av Tjeckiens låt, som ju mer explicit synliggör Europas romer, måste jag naturligtvis skämmas en smula för att jag smädat Elena och Balkan Girls tämligen hånfullt – men det var självklart lite knepigare att hitta minoritetskopplingen där (och mina första associationer var rätt givna, om än taskiga). Johan Palme, som står bakom signaturen Birdseed, går dock igenom saken närmare på sin egen blogg. Det är jävligt läsvärt.

Som jag också ifrågasatte nyligen är det alltså inte helt självklart att räkna Rumänien till Balkan, men delar av landet är definitivt en del. Men vad som ändå varit lite svårare att känna till, som Palme dock påtalar, är alltså att all things Balkan varit hårt ansatt i Rumänien. Mycket genom en stark koppling till romer och därigenom väldigt undanskymt eller föraktat. Jag har varit där, jag vet precis hur jävligt det är för romer. Elenas låt kan då alltså ses som en början till förändring, kanske inte för romer nödvändigtvis, men bara att släppa den automatiska kopplingen mellan två negativt laddade saker måste ändå ses som positivt.

Båda dessa låtar, egentligen också tillsammans med Israels ständiga fredstema, får mig att tänka mycket på Eurovision-regeln att ingen låt får ha politiskt budskap. Senast var det låten som lite ordvitsigt smädade Putin som tvingades ändras eller dra hem. Men vissa saker är under dessa omständigheter ändå alltid OK att kämpa för. Fred är definitivt ett, och att ta ställning för minoriteter verkar också vara det. Det är alltihop mycket likt svenska public service krav på opartiskhet – som ändå alltid kan släppa igenom vissa värderingar som ses som allmängods. Viss ideologi är helt enkelt inte ideologi till vardags.

Inte helt konstigt, men sorgligt sällan diskuterat.

– – –

(Här lite mer om Gipsy.cz och Aven Romale. Inget om the politix, men alltså bara så du fattar att det inte är något one time skämtband, utan etablerade artister. Som man borde behandlat dem om man skiter i bredare analys.)

Update: Mer av Birdseed Palme angående reaktionerna på Gipsy.cz, och det är lika läsvärt. Även om det motsätter lite vad jag nyss sa om att viss ideologi är OK. Fast då menade jag förstås bara vad gäller ESC-regler.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.