Inför semifinal nummer ett

Jag sysslar inte med att tippa vinnare egentligen. På sin höjd drar jag till med några namn som förmodligen går vidare, men någon toppkandidat är jag inte arrogant nog att sätta min heder på. Det är ett nyckfullt spel detta att tävla i musik internationellt.

Men nåt måste jag väl säga innan den första semifinalen skjuter igång ikväll. Vad händer med Sverige till exempel? Går Ernman vidare? Ja, det tror jag förstås. Tänk att jag kan ha blivit så indoktrinerad ännu ett år, så fort låten får rotation måste jag ge med mig och hålla med om att det är en hit vare sig jag lyssnar privat eller ej. Så, om 10 av 18 bidrag alltså slussas vidare till finalen borde det vara lätt att i alla fall få hälften rätt, om jag vågar mig på att tippa. Men då kan jag lika gärna säga vilka som borde göra det, och låta det vara min gissning. For sport.

Utan inbördes ordning således, de rättmätiga finalisterna från kvällens semi:

Bosnien-Herzegovina: Regina – Bistra Voda
Finland: Waldo’s People – Lose Control
Turkiet: Hadise – Düm Tek Tek
Sverige: Malena Ernman – La Voix
Armenien: Inga & Anush – Jan Jan
Tjeckien: Gipsy.cz – Aven Romale
Schweiz: Lovebugs – The Highest Heights
Andorra: Susanne Georgi – La Teva Decisió (Get A Life)
Belgien: Copycat – Copycat
Vitryssland: Petr Elfimov – Eyes that never lie

Jag har alltså dels uppvärderat Hadise en smula, trots att den fortfarande är i undre skiktet i sin genre, man måste ändå gillar de små stötarna i arret. Vidare kan man konstatera att jag fick klämma in några panikval då inte tio låtar var bra nog egentligen. Petr Elfimov får vara med för sin frisyr, sin mästerliga sång och den sköna brytningen. Copycat får vara med för att de kör på halvkalkon fast svängigt och roligt. Tjeckien får vara med för att Gipsy.cz är konstigt skitroliga och för att det är så jävla på allvar radikalt att vända sig mot hatet mot romer. Det är inte okontroversiellt i öststaterna ska sägas. (Även i Sverige tycks romer vara längst ner i hierarkin i alla främlingsfientliga uttalanden, de och Somalier i alla fall. Jag har jobbat vårdish i Hisings-Kärra, jag vet. Det är alltid i fallande skala efter hudton och med romer som jokrar, även bland de som “själva ju är invandrare” och glöms bort som potentiella rasister. Ain’t no omvänd rasism – allt är samma.) Kolla in videon i alla fall!

I övrigt står jag fast vid alla som tillräckligt bra bidrag. Inga & Anush är som alla vet mina älsklingar, men B-Herz med Reginas Bistra Voda som bidrag är nog det land jag garanterar en topp tre-plats.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Inför semifinal nummer ett

  1. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Lite ursäkt. Och politik genom ESC.

Comments are closed.