Makt är livsfarligt

Läser Bitterfittan, lite sådär lagom efter alla andra som jag brukar, kommer till meningen som yttras i en dröm, “Mäns överordning kostar även för dem själva! Du får betala ett högt pris för din makt. Förstår du?”. Och det är ju sant, men det är ännu mer intressant hur du som man får betala för andras makt. Gruppens makt.

Den där känslan du får när du hamnat bakom en ensam kvinna på natten i nåt mindre upplyst område, känslan att hon tänker att du skulle kunna vara ett hot, att du förföljer henne, den känslan är en räntekostnad på någon annans lån. Gruppens lån. Det stryket du får när du ber nån snubbe att inte tränga sig före i krogkön är utdelat för att du är man och är medlem i gruppen med makt, du är upplevd som ett hot hur klen du än är. Du är med i herren på täppan i andras ögon, eftersom du är man. Slå inte kvinnor, det spelar ingen roll hur lite en sån regel följs tidvis, bara förekomsten av den säger att män då är fair game – likvärdiga i maktkamp. Inte slå den som är svagare, mindre, bara alternativa versioner av samma sak. Kvinna svag, man stark. Den starke får man ge sig på hur man vill.

Kniven som dras och tvånget att lämna över din mobil och plånbok, de är där för att du är lovligt manligt byte, och de är där för att du är lukrativt manligt byte. Män rånas för att män har medel att rånas på. Och det är gruppens medel, har du inte fått din del av gruppens medel står du på andra sidan kniven och har den i handen, eller så ligger du kvar på marken efteråt med skärsår och blod. Att du är man innebär inte att du har individuell makt, men det innebär att du kommer uppfattas som om du hade det. Och kanske har du gått på det själv, att det är meningen att du ska ha makt, och du möter motstånd av någon som du lever ihop med som plötsligt avslöjar din brist på denna, eller tar den ifrån dig. Det är då du slår. Bilden av mannens makt infekterar din insida och din utsida. Makt är livsfarligt, fråga romerska kejsare hur det var med deras livslängd vid makten.

Alltså. Det är inte bara genom att se hur män är den absoluta majoriteten av gärningsmännen i våldsbrott som tydligt språk talats. Det är även tydligt språk att se hur män också är de vanligast drabbade för andra mäns våld. Makt är motivet för allt våld, till och med för våld för njutning måste komma för att makten är det som avnjuts. Och när du går omkring där, man, har du bilden av makten med dig, härligheten för alla som vill ha mer av den.

Du betalar ett högt pris för din makt. Och någon annan betalar resten åt dig.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Makt är livsfarligt

Comments are closed.