Not made China

Jag sa att jag åtminstone hade något att tillägga, och det får väl vara dags när jag ändå har en ledig dag som skriker på mig att göra något vettigt. Det gällde alltså fri abort och hon som inte ville ha nån mer flicka, as linked to igår, as found genom Isobel. Det har också med lite andra saker att göra, vilka jag dock föredrar att gå igenom för sig, men kanske också idag.

Det är alltså fallet att en kvinna upprört massorna genom att vilja abortera ett foster som visat sig vara på väg att bli flickebarn. Jag förstår magkänslan. Och invändningen jag länkat runt till, vilken jag håller med om, är att ska vi ha fri abort ska vi ha fri abort och då får magkänslan hos andra som inte har med saken att göra helt enkelt gå bort. Men jag har vidare skäl att vända mig emot skandalvärdet i händelsen, något som jag tycker gör det till en helt annan sak än någon form av klassisk diskriminering. Nämligen att vi pratar om händelser i Sverige nu.

Inte sagt att vi har jämställdhet. Men om vi ska ta en jämförelse med mest ökända exempel, som antagligen också är associationen i pöbelns magkänsla när den fortplantat sig till hjärnan – Kina – så tycker jag det är på sin plats att påpeka att problemet där inte framför allt handlar om aborter eller utsättningar av spädbarn i snö, utan om hela samhällets inställningar till kvinnor. Och ojämställdhet till trots finns inte detta i Sverige. Vi har inte en epidemi att vänta där kvinnor plötsligt vill göra sig av med barn för att de tillhör det utsatta och problematiska könet. Vi har på sin höjd att vänta oss en visserligen lite obehaglig men inte direkt strukturellt diskriminerande möjlighet att leka Gud och välja egenskaper hos barnen. Jag har sett Gattaca, jag gillart inte, men det kommer inte bli vare sig så eller som i Kina av att fri abort fortsätter vara fri abort. Finns för fan lika många som skulle föredra en pojke som skulle föredra en flicka.

– – –

(Uppföljningen handlar om medias följande och skapande av pseudovärldsbilder. Jag kommer kanske använda ordet diskurs, och trots nyligen förekommande diskussion med Panam där jag hävdade motsatsen kommer jag tycka det känns lite obekvämt och ovant och inteskaväljag.)

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.