Kattex

Man undrar ju hur mycket syfte det kan fylla av mig att uppmärksamma den oerhört fåniga artikeln på Newsmill om Littorin och Facebook love. Alltså en helt artikel skriven med anledning av att han skrivit Löv U till sin tjej på hennes Phazebook-wall. Förutom att det är en skitrolig fjantartikel och en ännu roligare rubrik (för att inte tala om den uppföljande artikelns rubrik). Men efter mina första reaktioner på hur enormt töntigt jag tyckte det var av Annika Nordgren Christensen som skrivit den att börja göra det till nån stor fråga hur Littorin är privat med sin brud så insåg jag att det här tangerade nåt jag tänkt på rätt länge. Det handlar förstås om hur modernt “slarv” med språket i mestadels nätsammanhang och SMS ger så många människor associationen dum-i-huvudet eller fjortis. Fuk dat!

Jag har naturligtvis gjort mig skyldig själv. När jag ett tag för några år sen dejtade en s.k. vanlig tjej hade vi rätt mycket kontakt över MSN och medan jag skrev på mitt vanliga omständiga sätt med långa stycken varje replik skrev hon snabbt och med fri stavning, och, förstås, med smileys. Det här gjorde förstås inte att jag tänkte hon var korkad, men jag uppfattade henne som någon jag inte skulle kunna föra diskussioner på hög nivå med (vink till nerd guys/gals-diskussionen genom den kvarliggande underdogelitismen). Det är jävligt korkat. Nu var det väl i viss mån så ändå, men mer för att vi kom från rätt olika kultur på det planet, men när jag tänkte efter insåg jag att det var en jävligt övervägande del av alla jag kände och hade pratat med på MSN eller skickat mycket SMS som skrev på sånt sätt som jag kunde reagera på. Inte fan var det nåt särskilt inte.

Stava illa, uttrycka sig rakt och informellt, använda smileys – det är skriftspråkets motsvarighet till brytningen som får svensken att tro att den där invandraren inte kan språket ordentligt trots att vokabulär och grammatik sitter som en smäck. Låt dig för fan inte luras. Det är lamt. Det är förstås en sak att tycka någon behandlar sin flickvän som ett barn eller kattunge genom att använda nåt slags bäbisspråk. Men det är fan inte en sak att skriva artiklar om. Det är en annan att tro språket kan vara korkat. Kan det junte!

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Kattex

Comments are closed.