Von Holztologi

Jag minns den glada insändaren till Metro där en kille berättade om sitt gäng som varje gång Staël von Holzt publicerats i tidningen samlades för att gemensamt skratta åt den pajasens entreprenörsrants. Själv har jag inget gäng, men jag kan håna honom i bloggform istället efter den sällsynt okunniga krönikan i dagens Metro.

Mr. Före Detta Kulturråds-Wild Card! När du jämför industrilöner mellan Sverige och Kina kan det vara bra att ha koll på lite grundläggande ekonomi. Lönefaktor på 60 mot 1 säger du alltså, kinesen betald en tjugondel av en svensk lön mot tre gånger så mycket arbete. Det stämmer säkert jättefint. Men för en ordentlig jämförelse vore det kanske lite bättre om man också fick in lite hur mycket det kostar att leva i aktuellt land.

Att svenskar jobbar i Norge för mer cash är rätt vanligt. Det är också rätt vanligt att folk känner till att det också kostar en hel del mer att leva där. Eller att folk känner till att det är billigt att glida omkring i Asien med sina backpacks. Koppling, kanske? Polletter trillar? Antagligen inte med en sån ärthjärna.

Jag är förstås övertygad om att det fortfarande är så att kineser även med en korrektare  och relativ jämförelse skulle tjäna mindre än svensken, men då är vi nog och nosar på andra aspekter än avundsjuka.

– – –

Skratta lite åt detta också:

I stället för att göra en anpassning, kommer vi inom tolv månader att ha låtit facken driva alla i arbetslöshet, folk kommer att slåss på gatorna efter mat. Vi kommer att ha upplopp på gatorna och i vissa länder vinner socialister i några kanske militären. Istället för att anpassa oss och lägga alla pengar på miljöprojekt och tänka framåt och långsiktig, skall vi rädda Volvo och en modell som inte fungerar.

– – –

Kort liten update: Gissa om min kommentar innehållande samma argument som ovan inte blev godkänd på mannens blogg. (Ursäkta rättshaveristgnället då, men ändå rätt talande.)

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Von Holztologi

Comments are closed.