JAG SKÄMS

Idag ser andra långgatan förjävlig ut, eftersom en stor folkfest ölburksmosat sig genom hela gatan under en heldag igår. Jag skäms och är förbannad. Hursa? Nej nej, inte på festen och skräpet, utan på den helt ignoranta kommunen som på allvar protesterar med att inte städa gatorna och pratar vitt och brett om detta som någon sorts läxa för samhället.

Följer man regelverket i stan ställer vi alltid upp på städningen. Det gäller alla andra evenemangen. Men det är inte okej att luta sig tillbaka och säga att skattebetalarna skall lösa privata problem, säger Olle Dahlin, ansvarig för gaturenhållningen på park- och naturförvaltningen i Göteborgs kommun.

Men såhär är det:

Vi är en stad. I staden finns det en massa folk, folk som ibland beter sig i grupp på ett sätt som är svårt att finna individuellt ansvar för. Även när arrangören är en tydlig organisation, som exempelvis när Kulturkalaset hålls. Vi är en stad där vi bor och betalar skatt och låter detta styras av en apparat som heter kommunen, som existerar just för att dessa konsekvenser av bröliga kollektiv ska kunna hanteras oavsett om ingen tar personligt ansvar. Det går inte att ta personligt ansvar för ett sådant löst kollektiv som en gatufest är.

Istället tror kommunen att den är något annat än staden och vi, möjligen bestående av dessa mytiska “skattebetalarna” som visst är en diffus annan stackars grupp som utsätts av pöbelns nedskräpning. Tre tusen människor på andra långgatan har tydligen inte betalat skatt då. Jo, det har vi förstås, och vi förväntar oss kanske, när vi sitter med ölburken på Masthuggstorget, att kommunen efter några års återkommande gatufest ska ha lärt sig att det blir skräpigt och förbereda inför detta.

Men nej. De vägrar och beter sig som om medborgarna är barn som ska uppfostras. Det är en skandal. Det är direkt politisk inkompetens att inte förstå vad en kommun är och bör göra med denna situation. Det är helt jävla orimligt att en kommun inte kan förstå detta om sig själv: att den är Vi.

De fixar gärna en container om folk själva vill gå ut och städa.

– Inga problem, säger Olle Dahlin, bara vi får veta var de vill ha den och när de tänker städa.

En örfil i ansiktet på medborgaren, Dahlin. Go:tebaks till städbilen och kör nu.

– – –
Update: Läs även Twitter-ranten som föranledde inlägget, finns på Storify nu.

Update 2: Som om det inte var illa nog redan såg jag nu detta om att kommunen i förväg kontaktats om containrar men inte ens svarat.

This entry was posted in public announcement, seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

15 Responses to JAG SKÄMS

 1. Anton says:

  Välskrivet!

 2. Chang says:

  Bra argumenterat. Själv slängde jag mitt skräp hos den jag köpte maten.

  Allmänt tycker jag Göteborg är väldigt skräpigt.

 3. Jesper says:

  Men, hur svårt är det att söka tillstånd för ett arrangemang såpass omfattande som ert såsom alla andra arrangörer gör?

 4. Vårt? Jag är ju inte med och arrar nåt alltså. (Om än det blir “vårt” av dess informella art helt enligt logiken ovan om kommunen som vi) Men det finns ju alltså inte någon organisation som kan söka tillstånd. Jag tycker man ska betrakta detta som specialtillfälle i klass med studentfirande eller inflöde av fotbollsfans som ju inte heller har en enda gemensam organisation.

  Detta handlar dock främst om att det i princip måste vara kommunens uppgift att ta det gemensamma ansvaret då ju organisationen finns för att representera oss alla.

 5. Pehr Vers says:

  Varför ska vi behöva söka tillstånd?

  Den så kallade ordningsmakten har inga problem med folkets gatufest, och krönikan vi just nu kommenterar på sammanfattar ju kommunens ignorans mer än väl. Man skulle kunna tro att det är ren lättja hos förvaltningen, att deras uppdrag skulle vara något de har möjlighet att tacka nej till om bördan känns för stor…

  Som sagt – vi har folkfest ihop, vi skräpar ner ihop och vi betalar (gladeligen) redan för alla kommunala bikostnader kring kalaset i form av skatt.

 6. Karin says:

  Jag håller med dig helt och fullt. Det handlar om ett slags det är vi som bestämmer attityd. Tråkigt med så omoget styre. Jag skrev det här för ett par år sedan:
  http://synkad.blogspot.se/2010/06/i-goteborg-sa-tror-man-inte-pa-folket.html#comment-form

 7. Väldigt bra formulerat. Tycker dessa arrangemang verkligen är något som får staden att leva. Varför? Jo för att det inte är en produkt utan ett resultat av att massa människor samlas på en plats och bidrar men sen del engagemang och kreativitet. Hela grejen är ju att det inte ska kosta något utan vara helt fritt ifrån kommersiella intressen. Tydligen är fri tankeverksamhet och engagemang något som ska bekämpas med alla medel. Det är bara för kommunen att ställa ut toaletter och papperskorgar där det finns behov och se glada ut. Kanske till och med släpa sig dit och få uppleva den fantastiska atmosfären istället för att med okunskap försöka ta död på det liv som finns. Det är deras jobb att förvalta våra skattepengar där det behövs. Vi som bor och rör oss i staden är staden, glöm inte det.

 8. Anna says:

  Kommunen behöver skärpa till sig och bidra med papperskorgar och containrar, men på samma sätt som ute i naturen förstår jag inte hur det någonsin kan kännas okej för någon att slänga sitt skräp ner på marken. Finns ingen papperskorg får man släpa med sig sitt skräp hem.

 9. Kenny says:

  Jag har bara ett enkelt svar på denna fråga: Du som skräpar ner, ta med din skit hem och släng det där. På så vis slipper vi andra medborgare se eländet och plocka upp efter de som skräpar ner. Så ärligt talat, hur svårt är det att städa efter sig. Tror ni att mamma jobbar här eller?? :)

 10. Frank says:

  Detta osar vänster. Ta inget eget ansvar utan låt staten/länet/kommunen/hyresvärden ta allt ansvar … Inte konstigt det ser ut som det gör.

 11. Välkomna till verkligheten ni som säger att alla ska ta med sitt eget skräp. Ja, det borde alla. Det gör ändå inte alla. Detta är en realitet i alla folksamlingar, även de utan vänsterosande deltagare, som kommunen helt enkelt måste ta det gemensamma ansvaret för. Jag säger det igen: Kommunen är vi, inte någon annan. Det är det viktiga att komma ihåg. Det är fullt möjligt att kombinera med höga ideal om att alla plockar sitt eget skräp.

 12. (Kanske borde tilläggas att jag också tycker man ska ta sitt eget skräp, samt att jag gör detta själv. Jag är bara inte blind för urbaniseringens ofrånkomliga skräpproblem.)

 13. karin says:

  Snarare är det väl så att arrangemanget inte får något stöd för att det osar vänster.

 14. Lovisa says:

  Alltså, ja och nej. Ja i detta fall om det inte fanns någon organisation som kunde ta hand om det, och det var ett gratis event osv. Och att det var lite omoget beteende från kommunen.
  Men i många andra fall, där organisationer gör vinst på att anordna event och så får kommunen betala för allt skräp och alla skador och all bevakning (tänk fotbollshuliganer), och organisatörerna inte tar något ansvar, så tycker jag det är helt rätt. Kommunen är vi, men vi ska inte betala för någon annans vinst.

  Och åh, det där med papperskorgar. Jag bor i London, och det finns skyltar ÖVERALLT om att man inte ska skräpa ner, och att skräp skapar förseningar i tunnelbanan. Men INGA PAPPERSKORGAR! Någonstans! Och om man inte känner för att gå runt med äppelskrottar och tuggummin och ölburkar i fickorna/väskan så har man liksom inget val. Folk skyller på bombrisk men en del ställen har genomskinliga plastpåsar som soptunnor, vilket är en bra och billig lösning som det finns noll anledning att inte ha överallt.

  Quiz till våra politiker: Vad får folk att slänga sitt skräp i papperskorgar? Är det 1. Papperskorgar eller 2. Skyltar.

 15. Problemet med arrangemang som fotbollmatcher och dylikt är dock att nedskräpning och annat inträffar inte bara vid själva matchen/platsen utan runt hela stan. Visst kan man veta ungefär vilka som betett sig, men det är inte helt rimligt att låta arrangörer städa hela stan för det.

Comments are closed.