ESC 2012: Inför Semifinal 1

GUD VILKET SVAGT ÅR! I normala fall skulle jag tycka illa om detta faktum, men eftersom det också råkar vara första året som jag hejar på Sverige sedan jag började följa tävlingen seriöst finns skäl att glädjas. Dålig konkurrens ger förstås en bättre vinstchans.

Jag orkar inte gå igenom alla låtar i semifinalerna, men här följer några intressanta bidrag i den första semifinalen som vi kan se imorgon. Både bra och dåligt:

Montenegro: Rambo Amadeus – Euro Neuro

Vad är detta ens? Någon spoken word-rap med extrem rövexponeringsvideo och diffust fredsbudskap, omöjligt att avgöra om det bara är dåligt eller rentav lite bra.

Lettland: Anmary – Beautiful Song

Inte alls vackert, men roligt uppblåst “alla gillar detta”-stämning (fascism-varning!), framförd på skitful ansträngd engelska.

Rumänien: Mandinga – Zaleila

En låt om en dans, det gillar vi ju. En blivande hit, om än inte någon ny Tornero.

Schweiz: Sinplus – Unbreakable

Jag förstår att Bono har sånt välgörarkomplex med tanke på vilken skada U2 gjort på populärmusiken. Det är obegripligt att man pysslar med minaretförbud i Schweiz, när främlingsfientligheten kunnat göra nytta genom att förbjuda låtar som Unbreakable istället. Men de gillar visst Coldplay- och U2-skräpet i centraleuropa.

Israel: Izabo – Time

Lyckas med konststycket att vara både slätstruket och konstigt på samma gång. Ofattbart. För bättre låtar med samma titel rekommenderar jag Mary J. Blige eller Riff Raff SODMG.

San Marino: Valentina Monetta – The Social Network Song

Den infamösa Facebook-låten som naturligtvis inte kunde ha en så varumärkesspäckad text. I sig en väldigt intressant krock mellan principer och verklighet när man låtsas som om vi inte redan likställer varumärken med specifika produkter, men låt oss ta den diskussionen en annan gång. Låten är naturligtvis fruktansvärd, videon är fjantig och texten är helt sjuk. Samtidigt finns en refräng som aldrig går att tvätta ur hjärnan, på det dåliga sättet. Självklart då med originaltexten intakt för oss som redan hört den versionen. Enjoy!

Ryssland: Buranovskiye Babushki- Party For Everybody

Gulliga tanter! Svängig musik. Självklart har alla sett detta redan och visst vore den inget alls utan tanterna, men det är så fruktansvärt roligt att divan Bilan slogs ut av detta i ryska tävlingen. Fest för alla! Någonstans låter det också som om de sjunger “kom igen och känn på den”. Det slog mig dock att detta kanske går och vinner, och det vore naturligtvis helt fruktansvärt.

Österrike: Trackshittaz – Woki Mit Deim Popo

Jag har ofta fantiserat om hur det faktiskt skulle mottas om vi skickade Markoolio eller Sean Banan. Här kommer vi få svar på detta, eftersom Trackshittaz är exakt samma sak – och alltså sämre för oss utan relation till konceptet. Det är förstås inte första gången Österrike löjlar sig i tävlingen heller.

Moldavien: Pasha Parfeny – Lăutar

Öst-Robbie Williams här är karismatisk och låten är helt okej. Ingen favorit men lite blåsorkestergung behövs, och jag gillar fiolsolot.

Irland: Jedward – Waterline

Jedward återkommer, men tyvärr inte med en lika bra låt som förra året. Den går nog långt men jag kommer inte lyssna på den efteråt.

Värt att nämnas är också att även om örti låtar i tävlingen är skrivna av svenskar, så är Finland det enda landet som faktiskt skickat ett bidrag med svensk text. Jag tänker inte tippa vinnare utan konstaterar slutligen att jag hoppas och tror att Jedward och Mandinga går vidare, samt hoppas att Sinplus kommer sist och får dumstrut, men gissar att de går vidare. Då får jag i och för sig nöjet att hata på dem även i finalen. Jag hoppas lite på att facebooklåten tar sig vidare också bara för att spektakel ska visas för alla och inte bara oss semifinaltittare.

This entry was posted in seriöst and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to ESC 2012: Inför Semifinal 1

  1. Pingback: Inte bara glitter « Välkommen in i röran!

  2. Pingback: ESC 2013, semi 1 » Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G

Comments are closed.