Hörde jag “Anders Behring Breivik”?

Grattis till snackisen, Göteborgs-Posten! “Hen” har visat sig vara ett gångbart ämne för klickvågar i nätupplagan och varje liten tomte med print-on-demand-förlag har naturligtvis en åsikt. Nu undrar jag bara om någon av författarens övriga teser också kommer publiceras i GP Debatt, exempelvis om rasbiologi, om 9/11-konspirationen eller om politisk korrekthet.

Tips till nästa gång någon skickar in lite pappslöjd och sopkorgsföda till redaktionen: Googla först. Även Anders Behring Breivik var flitig med skrivmaskinen och det konservativa reptiltänkandet.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Hörde jag “Anders Behring Breivik”?

 1. Thomas says:

  Grattis till väl utförd tolkning av Godwins lag, den som först nämner Hitler i en debatt har förlorat. Den moderna tolkningen av lagen är Breivik.

 2. Okänd says:

  Fall. Den moderna tolkningen av Goldwnins lag är: den som först nämner Goldwnins lag här förlorat.

 3. John Järvenpää says:

  Hej hen,
  du vill alltså inte ha debatt. Det ville inte Hitler heller. Du har mustasch. Det hade Hitler också.

 4. “Okänd” har förstås rätt. Det är trams att gapa om Godwin, särskilt när man inte ens förstår konceptet. Slå upp det någonstans och försök igen, Thomas.

  Till Herr Järvenpää kan jag bara säga jo tack, debatt är trevligt, men du sysslar bara med pappslöjd. Det är som att publicera ett fantasyverk som debattartikel eller be en schizofren anteckna sina inre röster för DN:s ledarsida. Du pratar skit och fantiserar, och jag kritiserar att detta är något som GP respekterar.

 5. John Järvenpää says:

  Gustav Almestad, inte ett endaste argument i sak anför du mot det jag skriver. Du dömer ut naturvetenskapen, på vilken det väsentliga i mitt resonemang grundar sig, som fantasier. Och du idiotförklarar GPs debattredaktion.

 6. Jag dömer ut att det är relevant för vad man använder för pronomen din nolla, men nu var det inte frågan utan att det är olämpligt av GP att publicera fascister och foliehattar.

 7. Stefan says:

  Gustav Almestad:

  Med tanke på att du själv tror att Anders Behring Breivik är ett uttryck för tidsandan och att alla som inte håller med dig kan kopplas till honom kanske du ska ta det lugnt med snacket om foliehatt?

  Får jag gissa på att högern håller på att “ta över” Europa också, och att “främlingsfientligheten växer”?

  För övrigt: om du inte tycker att det är relevant vilket pronomen man använder borde du ju inte försvara användandet av begreppet “hen” heller, ditt jävla stolpskott.

 8. Försvara? Det är ett faktum att det används och inte mycket kan göras åt det. Jag ifrågasätter tron att det förstör barn och kön.

  Om man inte ser att främlingsfientlighet växer i Europa idag är man faktiskt helt bränd i huvudet och inte möjlig att diskutera med. Du kan försöka någon annanstans. Att du inte förstår vad jag menar med Breiviknämnandet förvånar mig inte det minsta.

 9. Stefan says:

  Nej, det är inte ett “faktum att det används”; det handlar om en liten klick av sektvänstergalningar som försöker införa det för att de tror att kön är socialt konstruerat och att man måste befria människor från det.

  När det gäller främlingsfientligheten ökar den mycket riktigt, och det beror på invandringen. Det är inte som att det hade varit svårt att förutsäga exakt hur det skulle gå i samma stund som man påbörjade den nuvarande politiken. Det är barockt att hetsa mot människor som reagerar på en vidrig politik, istället för på dem som förde och för den.

  Jag tror i alla fall att jag förstår vad du menar med Breiviknämnandet. Du tycker att det är en smart argumentationsteknik att försöka koppla alla du ogillar till en massmördare. I alla fall är det den enda orsak jag kan föreställa mig, men jag kanske är naiv när jag antar att ingen kan vara så väck att han på allvar tror att Breivik orsakades av någon i luften hängande “rasism” som nu måste “bekämpas”.

  “SIDA måste ta ansvar för FARC-gerillans våld, eftersom de sprider farliga näthatmyter om att många är fattiga i Colombia, och till på köpet tycker att man ska göra något åt det. De delar samma världsbild!”

  Swing-and-a-miss.

 10. John Järvenpää says:

  I min nya bok “För Livets skull” finns en referens till Amos Oz lilla skrift “Hur man botar en fanatiker”. Oz ringar in fanatismens och extremismens främsta kännetecken. Häri ingår oförmågan eller vägran att ens försöka förstå sin meningsmotståndare och dennes argument. Dina låsningar, ditt dikotoma synsätt, dina oförskämdheter och ditt språkbruk verkar stämma väl in på Oz beskrivning. Eftersom jag förordar en hederlig demokratisk dialog, får jag härmed tacka för mig på denna blogg.

 11. Stefan: Nej du förstod alltså inte. Och du är en idiot och rasist som inte kommer få fler svar.

  Järvenpää: Godtyckliga förolämpningar är alltid mer värt än rasistiska lögner och fantasier. Jag sätter mig in i dina tankar samma dag som jag blir paranoid schizofren. Hejdå, och lycka till med “naturvetenskapen”.

 12. sofie says:

  om herr järvenpää nu ogillar dikotoma synsätt så mycket borde han sannerligen välkomna ordet “hen” med öppna armar.

 13. Caroline Eriksson says:

  Finländskan har ju ordet “hän”, och inte har det varit något problem? Konstigt att vissa svenskar blir så efterblivna då det (åter-)föds ett könsneutralt pronomen i svenskan. Tsk…

 14. Micke says:

  @gustaf, åpropå att koppla samman en skribent med massmördaren Berivik. Med den “logiken” så är alla muslimer som skriver av samma kaliber som mördaren i Touluse.

  @carolin, det finska pronomet “hen” syftar inte till att göra människor könslösa. När ordet används klargörs i samma mening om det är en man eller kvinna.

 15. För det första skulle jag inte säga “samma kaliber som mördaren” (dock väldigt rolig ordvits faktiskt) – jag ser likheter i dårskrivandet Breivik och Järvenpää emellan, och delvis ideologin, inte massmord som metod. Det är tydligen väldigt svårt för människor att förstå att den där jämförelsen inte är till för att kalla folk potentiella mördare.

  För det andra är muslimer inte en ideologi. Hade jag sagt att alla kristna är som Breivik hade vi kunnat snacka, men nu är du ute och cyklar.

 16. Felix says:

  “Godtyckliga förolämpningar är alltid mer värt än rasistiska lögner och fantasier.”

  Inte när man argumenterar, då påvisar det bara att man inte har några argument emot påstådda lögner och fantasier och därför borde överväga om hurvida de verkligen är lögner och fantasier.

  Givet att man har någon intellektuell heder, då.

Comments are closed.