Ett allvarligt ansiktsuttryck

Åh, jag var nästan sur när Ansiktets andra singel Äckligt kom nyligen och visade sig vara ännu en låt med hög lol-faktor. Jag blev snabbt skeptisk själv och det verkar som om många nu bestämt sig för att de är ett svenskt Lonely Island. Tur då att det inte är sant, för ett bättre öde önskar jag dem verkligen.

Grejen är att man lätt förväxlar egenskapen humor med motivet humor. Ansiktet har humor och är roliga, men det betyder inte att man inte kan se musiken som allvarligt menad. Den främsta anledningen till att se vissa delar av X och rätt stora delar av Äckligt som lol-konster är helt enkelt att de är jävligt radikala i jämförelse med vad en R&B-älskare är van vid, och med koderna i ett heteronormativt samhälle. Skrattet blir ett försvar.

När jag hör Herbert Munkhammar sjunga återberättande om veckan efter, hur han känner sig “rätt äcklig” samtidigt som han längtar till nästa gång, hör jag bara en spegling av det tabukoncept som heterokvinnor brukar avkrävas en relation till. Att det ska vara skönt men också skämmigt. Att vara smutsig som något potentiellt befriande lika mycket som potentiellt skuldbelagt. Att spela på lustens tabu, bli kallad hora som eggande faktor. En (hetero)man som sjunger om känslan att inte veta om det riktigt är okej att gå igång på detta – jag tycker det är stort.

Och så en video med naken hud, och all naken hud sitter på män. Jo, bara ämnet sex brukar ju få folk fnissiga, och klart folk kan tro att det är ett skämt med en manlig dansare som åmar sig i bar överkropp och tights. Men varför skulle det vara ett skämt? Det är bara ett skämt om man är ovan vid eller vägrar acceptera män i den positionen. Det är däremot lekfullt. Gravallvar skulle se ut som en svartrosafanad queeraktivism, det här är mer en sorts alternativ normalitet, att testa en grej bara. Subversivt av kontexten vi befinner oss i, inte av egna höga anspråk. Förmodligen skulle en gravallvarlig version betraktas ännu mer som ett skämt, men som ett ofrivilligt sådant (ett eget tragiskt kapitel). Det brukar i och för sig inte hindra R. Kelly-fans som annars är bra på att gilla och håna samtidigt.

Ansiktet kommer få due cred för det här, inshallah. Det dröjer säkert men just nu hoppas jag ändå på en tredjesingel som fixar den saken på stört.

– – –

Läs även Ribs om Island-jämförelserna.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ett allvarligt ansiktsuttryck

Comments are closed.