“Tack för RT”

Året närmar sig sitt slut och det är dags att sammanfatta en liten topplista på de roligaste uttrycken som kommit eller etablerats i år. Specifikt uttryck som lyfts ur sitt originalsammanhang för att användas lite när som helst, ungefär som förra årets populära “göra kaoz”. Du kommer fatta av motiveringarna.

Nerd Life Deluxe Topp 5 Användbara Uttryck Från 2011:

5. “I am the table”

Ännu har inte uttrycket helt lämnat stadiet att bara håna sitt originalsammanhang, alltså Metallicas och Lou Reeds haveri till hårdrockspoesi betitlat Lulu, men det oändligt bisarra uttalandet har god potential att användas mer fritt, exempelvis som den förvirrande dimridån i den klassiska konstruktionen:

“I am the table – Your argument is invalid.”

4. “Vända blad”

Uttrycket för den som på kungligt manér önskar byta ämne under ett obekvämt samtal. Det kan användas lite olika formulerat, men “vi vänder blad och går vidare nu” är knugens originalfras. Uttalas med fördel ihop med ett tomt försök till auktoritär stämma, ett havererat pokerfejs tänkt att maskera ljudet av halmstrån som greppas i sluttningen.

“Den där konferensen var ju evigheter sedan, nu vänder vi blad och går vidare älskling.”

EDIT: Som Hanna Jedvik påpekade på twitter är uttalandet från kungen från förra hösten. Jag var visst inte den enda som sjabblat där. Dock har användningen av uttrycket ökat markant i år, inte minst efter alla nya kungahistorier (eller förlängningen av samma snarare). Originaluttrycket är även felciterat ovan och i många artiklar, det ska vara “vänder på ett blad” (lolwut ????).

3. “Sin största slitning någonsin”

Ametist Azordegans historielösa svada om kampen mellan ca frihetliga individualistfeminister och gråtristkommunistiska feminister var tillräckligt rolig och förvirrande för att vara minnesvärd i sig, men den kommer främst leva vidare via parafraserna på slutklämmen/rubriken: “Feminismen upplever just nu sin kanske största interna och ideologiska slitning någonsin”. Ett uttryck som har bidragit till att människors lyxproblem, kompisbråk och pseudofrågor fått en extra sarkastisk tyngd under hösten.

“Såsen skar sig. Jag och köket upplever just nu vår största slitning någonsin.”

2. “Too extreme”

Morbid Angels comeback-album Illud Divinum Insanus gick inte så bra. Utan existensen av tidigare nämnda Lulu skulle nog toppen av skräphögen kritikermässigt regerats av denna gegga av gammdöds, industri och rap metal som inte bara är rejält keff utan känns rent desperat efter förnyad uppmärksamhet. Låttiteln Too Extreme har dock etablerat sig väl i vissa kretsar som precis det enda uttryck WTF:igt nog att beskriva vilket härke de slarvat ihop. “Morbids nya asså … Too extreme!” Uttryckets vidare användbarhet är alltså som uppgiven suck inför det ofattbara och orimliga som ibland uppstår i världen. En värdig synonym till det annars vanliga “WTF is this i don’t even…”

Nytt KD-förslag om fantasifulla papperskorgar som i en sagovärld. Too Extreme.”

1. “40 000 miljarder”

Vi var förstås många som hade rejält medelklassmyz inför det faktum att en SD-representant bar okunnig hand på matematiken mitt i en riksdagsdebatt, genom att konvertera 400 000 euro till 40 000 miljarder kronor efter egen fantasifull valutakurs. Förstaplaceringen på denna topplista kommer sig dock av att behovet av en slagkraftig enhet av “generell ofattbar mängd” inte kan överskattas. Det man först drivit med har halvt tvättats bort och det kan säkert tänkas att Margareta Sandstedt själv kan använda det med humor idag, om än det förmodligen skulle skämtas om “massinvandringens” antal med det i så fall.

“Man blir sjuk i huvet av att ha husdjur – jag ju 40 000 miljarder kattbilder i mobilen.”

Vsg för lista, bidra gärna själv i kommentarer och se till att parafrasera stort det kommande året! Vi får väl bara hoppas nu att detta härliga uttrycksparafraserande inte råkar ut för samma upphovsrättshets som vissa samhällselement försökt sig på angående musik nyligen.

– – –

EDIT2: I Tobias Boströms årssammanfattning dyker några uttryck till upp som borde fått vara med ovan. Utnämner härmed dessa till bubblare: Tre chipspåsar (som valutaenhet), prefixet pur- från Ulf Nilsons “pursvenskar” samt alla är journalister <- kan med fördel bytas mot vilket yrke el dylikt som helst.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to “Tack för RT”

  1. Pingback: Årets största Youtubeklipp – 2011

Comments are closed.