Internetmannens perspektiv

Efter ett bra tag av intensivt lolpics-kollande (främst via Memebase och Imgur) har jag, förutom att utveckla en irriterande svårförklarad referenshumor, verkligen fått en inblick i det påtagliga vit heteroman-perspektivet i generell internetkultur. Där det värsta som existerar är Justin Bieber och Rebecca Black och det bästa ungefär baconinlindade brudar med fasta och/eller stora bröst. Det ger inte nödvändigtvis sexistiska skämt 24/7, men alla läsare förutsätts vara män och hetero tills motsatsen uttrycks. I förlängningen förutsätts detta förstås även för alla människor, som när det skojas om snygga flator med kommentaren “I support gay marriage, as long as both chicks are hot”*.

Dubbelironier om kvinnors plats i köket och som smörgåsmakare haglar naturligtvis från internetmannen, som säkert tror att han bara skojar oskyldigt. Därför borde jag inte vara förvånad när en satirisk bild av Disney-filmernas kvinnoporträtt dyker upp, vilken jag sett tidigare i feministiskt sammanhang, men här med helt annan rubrik: “How women think”.

Jag borde som sagt inte vara förvånad, och ändå är det så förbryllande. Där jag sett en lysande satir av det förminskande idealet som ofta reproduceras via Disney-filmer har internetmannen sett exempel på alla dessa fördelar han uppfattar att kvinnor har, eller åtminstone önskar spela på. Alternativt hur korkade de är. “Hur kvinnor tänker – kul eller hur!”, till skillnad från “hur kvinnor uppfostrats att tänka och verkligen borde befrias ifrån”. Citat för citat ungefär så här:

[Ariel:] It’s okay to abandon your family, drastically change your body and give up your strongest talent in order to get a man. Once he sees your pretty face, only a witch’s spell could draw his eyes away from you.

Feministen ser hur kvinnor uppmuntras eller känner tvånget att förändra sig själva för att män ska vilja ha dem. Internetmannen ser hur kvinnor försöker lura män med sitt utseende, som kanske inte ens är äkta.

[Snövit]: At first it may seem terrible, being so beautiful that other women get jealous enough to try to kill you. But don’t worry, once your beauty attracts a man, he’ll protect you.

[Askungen:] If you’re beautiful enough, you may be able to escape your terrible living conditions by getting a wealthy man to fall for you.

Feministen ser hur kvinnor får lära sig att det är bättre att vara vacker och beroende av andra än att klara sig själv. Internetmannen ser hur kvinnor förväntar sig att män ska beskydda dem, och förstås att kvinnor är svartsjuka ränksmidare som har ihjäl varandra samt att vackra kvinnor får allt serverat. A.k.a. “Kvinnors privilegium att kunna sälja sin kropp istället för att svälta”.

[:] Appearances don’t matter, what counts is what’s in your heart. Unless you’re the girl.

Pretty girls don’t even need to be alive to get some hot princely action.

Feministen ser hur kvinnor bedöms endast efter utseende, hur godhjärtade de än är. Internetmannen ser hur kvinnor tillåts vara hur stora svin som helst, eller döda (läs: i övrigt värdelösa**), bara de är snygga.

As a woman, your political worth is reduced to your marriageability.

Feministen läser detta bokstavligt som en intelligent individ. Internetmannen får på något sätt ihop detta till att det är möjligt att håna korkade kvinnor för det, eller att en fördelaktig situation getts dem, som män exkluderas från. Att kunna gifta sig in i politiken kanske, varför nu detta skulle vara något varken bra eller särskilt tillgängligt.

Den mest diplomatiska beskrivningen annars är att båda sidor är sanna, och på flera punkter är det egentligen bara perspektivet som förändrats inför samma faktum. Men det manliga perspektivet är det enda som tillåter någon att kalla den vackra minoritetens privilegium för den hela gruppens dito. Ens om man inte skulle vilja örfila skiten ur alla som kallar prostituation av svältnöd för ett privilegium. Detsamma för tron att kvinnor anser dessa förhållanden önskvärda eller rimliga.

Internetmannen – antifeministen i ett nötskal.

– – –

* Det ska tilläggas att uppenbar homofobi förkastas, då massor av skämt också dras om hur motståndare till samkönade äktenskap är idioter. Det brukar förvisso mest hänga ihop med att dessa också är religiösa, vilket förmodligen platsar i bottenskalan med Bieber och Black inför internetmännens lätt fanatiska ateism. Subtil homofobi kvarstår.

Liknande system gäller också för rasism, men där finns långt värre saker inom det tillåtnas gräns. Har inte tid med intersektionalitet just nu, tyvärr, men det är värt att nämna.

** Alternativt ett sexistiskt skämt på hur kåta män är, så desperata att de knullar lik också.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Internetmannens perspektiv

Comments are closed.