Game of det gamla vanliga

Jag tror att det beror på en fallen slöja. Det känns som när man tar av sig glasögonen på en 3D-film så allt skevar och blir kefft. Kulisser. Game of Thrones episka fantasy är förvisso välgjord visuellt, precis som rimligt balanserande mellan högtravande och jordnära, men jag kunde inte se de första tre avsnitten med ett straight face. Jag skrattade hela tiden, inte av saboterad suspension of disbelief – därtill är jag för luttrad fantasygrabb – men av tydligheten i hur även de mest påhittade av världar byggs upp på reproduktion av vårt egna patriarkala och rasistiska tänkande. Kryddat med spekulativa sexscener under våldtäktsflagg.

Det är förresten visst saboterad suspension of disbelief. Jag kunde inte se det som rimligt att en annan värld faktiskt ser ut som den gör i Game of Thrones. Det gick inte. Precis som med The Walking Deads omtalade tvätterskor kan jag redan nu höra motargumenten eka: Om en primitiv värld ska skildras måste man göra realistiska könsroller för detta! Och ja, i zombieserien kunde det vara sant då vår egen tids uppfattningar om tillbakagången till det primitiva kunde ge detta utfall. I en helt påhittad värld finns dock ingen anledning att göra ett sådant antagande om människans natur.

Tror du verkligen på att enbart moderniteten står mellan oss och patriarkatet? Jag gör inte det. Jag tror tvärtom att moderniteten skapat vår bild av det forna primitiva patriarkatet. Varje framställning av våra egna eller fantasins äldre tider visar männens överordning, kvinnors enda värde som sexuella och/eller avelsvarelser, de upplysta folkens överordning och underlägsnas brutalitet – med eller utan mörka toner på skinnet – samtidigt som dessa i sig är vår enda bild av hur det faktiskt varit. Glöm uråldriga skelett som visat sig vara från kvinnor trots antaganden baserade på jägarutrustningen intill, jag har sett på TV hur det gick till.

Det här är alltså inte specifikt för Game of Thrones. En skildring är ingen skildring. Det blev bara så uppenbart när det storslagna, välgjorda, hypade, och till skillnad från tex Sagan om ringen väldigt o-fantastiska, kom dragandes med största sleven rasistpatriarkat jag sett på länge. Jag är inte upprörd, jag bara flabbar åt vår patetiska och grundlurade tillvaro. Och nej, att nån brud blir mindre våp sen och en annan får slåss är liksom inte nog.

This entry was posted in seriöst, vardag and tagged , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Game of det gamla vanliga

  1. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Nej till midsommarfitty

  2. Pingback: Kön och Game of Thrones « Kolofont

Comments are closed.