Skarpt felskjutet

Det riktigt stora misstaget som Johan Wennström gör i sin predikan – det är det mest välvilliga jag kan läsa det som – om att avstå risker är att han riktar sig till fel personer. Jag var tidigare inne på att det lägger onödiga skuldkänslor på alla från fylle- till nykterdrabbade men det hör ju ihop med denna felriktning:

Alla fyllehistorier, så gott som, som dykt upp under #prataomdet har innefattat en person som från skalan ångrare till våldtagen varit full. Men också en annan person, den som inte kunnat läsa eller rentav skitit i gränser och signaler och valt att ta risken att bli våldtäktsman. Vem ska liksom tänka före? Sexuell försiktighet gärna, men kanske dags att fundera på om detta inte är vad den pådrivande ska betänka och inte någon annan.

I praktiken blir missen att rikta rätt givetvis förenklat till: att kvinnor ska hålla på sig. Och att män slipper/förvägras lära sig någonting. Förutom att de fortfarande måste vara drivande och lirka mot förväntade klädsamma nej. Och kvinnor lär sig att alla män är potentiella våldtäktsmän. Och att män inte kan våldtas. Denna själva grund till varför våldtäkt inte försvinner ur våra liv. Bravo!

– – –

Wennström får alltså gärna komplettera alkoläsningen med min text och inte bara Agnes.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.