Rätt och fel om programledarpar

Cissi Wallin har naturligtvis en god poäng i beskrivningen av förhållandet äldre man och yngre kvinna (alternativt prefixlös man + klassiskt snygg kvinna) inom programledarpar. På gårdagens ABF-seminarium om pardans sa faktiskt Gudrun Schyman något liknande om de knappa möjligheterna och obefintliga exemplen på kvinnor av typen Willy i Let’s Dance. Tänk en tunnhårig äldre och dansklantig kvinna – skulle aldrig gå! Män har vanligen privilegiet – och förbannelsen – att få lustighetslotten.

Dock att Melodifestivalen väl ändå bara är lite halvgott exempel. För vad hade vi förra året? Meltzer, Zelmerlöw och i några stunder Dolph Lundgren. Helt klart mer av tramskvinna plus ung ögongodis-man, även om inte Meltzer var helt definierbar som “äldre” (enligt min smak inte som rolig heller men hon är fortfarande en komiker mer än velina). Wallin har alla rätt i att hon och andra unga kvinnor som klassas som snygga förväntas vara främst det men det är sämre ställt med analysen av Mello specifikt: “För hade duon Petra Mede och Eric Saade varit aktuell? Mindre troligt.” Ja, mindre troligt absolut, för det var so last year…

Visst, jag vet att det där kan innebära att det skulle vara nog med ett år för att väga upp alla andra 50. Det tycker jag inte, men so last year-skämtet låg förjävla bra i munnen. Jag hade gärna sett Mede och … nå, inte Saade men nån annan som är bra eller kanske bara pojksnygg utan att se ut som vampyr. Om jag inte älskat Rickard Olsson så mycket rent generellt då. Men ärligt talat ser jag allra helst ett gott manus som faktiskt utmanar dessa positioner som den snygga tjejen respektive gubben. Det vore fantastiskt.

(Also, Rickard Olsson är fan attraktiv. Men att jag först dessutom inte ville placera honom i kategorin “äldre” har definitivt med mina skeva skilda bilder av ålderstatus på olika kön att göra.)

– – –

Update: Rickard Olssons svar är inte det vassaste förresten, använda 1996 som exempel visar väl mest på att han faktiskt är “äldre”… Även rätt gubbig respons att tro problemet är att han är erfaren. Dock att jag kör denial om någon kallar honom http://privilegedenyingdude.tumblr.com/

This entry was posted in seriöst and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Rätt och fel om programledarpar

  1. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Att ställa upp problemet

Comments are closed.