Got Purp?

Jag passar illa i lila. Jag ogillar Vi gillar olika och annan låtsasaktivism. Utlyst kampanj onsdagen 27 oktober får mig dock att dra på lila ändå, med anledning av ett klimathot.

Du tror kanske att homofobi är en minoritetsfråga. Att det förstås är synd att omvärlden faktiskt inte reagerar så trevligt på homosexualitet, att det naturligtvis är fruktansvärt att en kille spöades utanför gayklubben en gång och att människor känner sig så utsatta att de till och med vill ta livet av sig, men, att det är lite skönt att det inte gäller dig. Du har sympati men ställer dig inte på någon barrikad.

Dock att du har fel.

För det första är detta en sådan kampanj som så kallad slacktivism är fucking gjord för. Insatser och krishjälp i all ära men attityderna och medvetenheten är första prioritet. För det andra innebär medvetenheten att det gäller dig. Är du själv rädd för att tas för bög eller flata? Korrigerar du beteende och väljer heterokostymen helst? Tror du att bögen kollar på dig i omklädningsrummet? Har du rentav råkat ut för våld bara för att du gick förbi en gayklubb utan din heterokostym? Vakna, homofobin drabbar alla. Och det är allas skyldighet att visa för den som eventuellt är rädd att vara sig själv att omgivningen inte är så illa. Det homofoba klimatet är inte alltid så kompakt.

Det bästa med denna kampanj är nästan den där tveksamheten inför om det får dig verka gay. Kommer du över det har du i alla fall personligen vuxit och vafan, om du tar på dig en färg du inte ens passar i är du inte heller bara nåt Fab5-offer. Sporta färgen!

– – –

Update, för er som faktiskt inte sett detta ännu:

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.