Zombieskatten

Mer negativkampanjande: Villaägarnas zombiereklam kan väl klassas som sådan, med kosackvalsvridningen om vad hemskt som händer ifall de onda vinner valet. Att uppröras över obehaglig skräckfilmsestetik är dock mest dumt – hellre en så uppskruvad skräckkampanj än nyss bloggade folkparti-hot.

Felet med annonsen är snarare att budskapet är falskt. Ingen går säker! menar Villaägarna, och mörkar att det ju i själva verket är ganska lätt att gå säker. Det räcker med att inte vara en av ägarna till de 30 000 svenska villor som skulle omfattas av det rödgröna förslaget. Villor värda mer än 4,5 miljoner. Det handlar naturligtvis om ett rent särintresse från en grupp av (minst) övre medelklass. Att låtsas vara fattig i den gruppen är både pinsamt och provocerande.

Det är inte unheard of att såna här skatter kan få knepiga effekter, eller börja gälla bara för att man bott hela livet i ett område som plötsligt blivit nästa Torekov. Det behövs säkert en rimlig, förutsägbar och lite intuitiv skattelagstiftning på området. Men att skatten skulle vara ett hot mot hela det svenska folket eller ens privathusägande folket är bara lögn.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Zombieskatten

 1. AndersH says:

  Rätt många radhus och mindre villor i utkanterna av Stockholms kommun kostar för all del över 4,5 miljoner. Det kanske inte gör detta mindre till ett särintresse, men du får det att låta som att villor över 4,5 miljoner skulle vara nån slags lyxhus, och det behöver det inte alls vara frågan om.

 2. Så rätt så. Absolut inte! Det var mer informativt menat, att poängtera var gränsen går. Jag är väl medveten om att det inte är ett lyxhus som krävs men fortfarande inte några fattigstugor.

  Det talande är fortfarande att 30 000 är en rätt liten siffra.

 3. Sigrinn says:

  Dessutom finns ett tak, så de personer som äger ett hus som är taxerat till över 4,5 miljoner, men som inte har några högre inkomster – de får till och med sänkt fastighetsskatt!
  Det är inte riktigt det intryck man får av den valaffischen – finns det ingen gräns för snarlika/rena lögner? :/

 4. Gunin says:

  Det olyckliga med taxeringen är inte storlerken på skatt. Det tragiska är bristen på tillit i sättet att taxera. Brist på tillit är en fara för demokratin. Brist på tillit till systemet uppstår när ett hus upptaxeras till ett värde som överstiger nyproduktionskostnaden med över 30%.

 5. Gunin:

  Det har du förstås rätt i (vilket jag väl också nämner i förbifarten), och så svårt borde det inte vara att täcka upp för övervärderingar av fastigheter.

Comments are closed.