Flum eller kunskap?

Alliansen presenterar sina gemensamma valhymner och slagord. ”Mer bidrag eller fler jobb?”, ”Flum eller kunskap?”, ”Kolkraft eller ren el?”. Underförstått då att de rödgröna står för frågeställningarnas dåliga alternativ. Rewind-knappen. Jag kräks med intensitet. Sen skrattar jag. Sen kräks jag igen.

Att man redan i flera år låtsats att kärnkraft skulle vara ren el – ett löjeväckande falsarium om något när du ser till skräpet som blir över – må väl vara hänt, men att tillskriva motståndarna kolkraften är rent vulgärt. Alla som tror att Vattenfall kommer pyssla mindre med kolkraft om vi säljer företaget räcker upp en hand! Men det är klart, det där smutsiga elektriciterandet gör de ju utomlands, så Sverige behöver väl inte bry sig? Frågan kvarstår på vilket sätt rödgrön politik skulle ta hit kolet ens om man tyckte platsen var relevant. Jag får nog kräkas igen.

MUF:s kampanjlåts fåniga rader om kommunister i regeringen sätts i ett nytt ljus. De menar verkligen allvar med det hotet. Ett Nytt Sovjet är verkligen precis vad de tror att vi ska få med Mona sahlin. Ja, med kol och flum och sjuherrans massa bidrag då.

Samtidigt. Kristdemokraterna presenterar sin egna reklam: Göran vs. djungeln. Där skrattar jag först, de är roliga, Göran Hägglund har humor bakom sin keffa politik. Att det är öppet mål för parodi, remix och satir är nog bara inräknat i kampanjens pluskolumn. Men budskapet är vagt och spekulativt. Vilka är djuren? Varför gorillan? Det är knappast medvetet gjort att man ska se nån slags nyväckt rasfråga eller kanske kreationism, men klantigt att bortse från risken att göra Mr. Hägglund till Mr. Garrison. I alla avseenden jobbar man med diffusa hot och jag frågar helt enkelt alliansen om deras analys:

Är det egentligen flum eller kunskap?

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Flum eller kunskap?

 1. Att man redan i flera år låtsats att kärnkraft skulle vara ren el – ett löjeväckande falsarium om något när du ser till skräpet som blir över

  Du menar den där 3x3x3 meters kuben som man bara behöver stopp i en bassäng med vatten så störs ingen av den?

  Hoppas du står ut med lite snabb matte. Vår samlade mängd uran i Sverige som vi kommer att amvände under 50 år för att ge hälften av vår el kommer att uppgå till ca 9000 ton… 1 kg per invånare. Uran har en densitet på 19 kg per liter. Ergo är denna mängd Uran motsvarande 473 kubikmeter, eller en kub på 7.8 meters sida.

  Men av detta är det bara 5% som är egentliga ”sopor”… d.v.s. bara ca 24 kubik som är egentligt avfall. Resten är bara outnyttjat uranbränsle. 24 kubikmeter… det är en kub med 2.8 meters sida.

  Din(!) mängd avfall… uppgår till 50 gram, vilket motsvara volumen av en fingerborg. Det är alltså hela din avfallmängd ifrån häften av din el under 50 års tid.

  Och här är det sköna med detta avfall: det försvinner. Det slutar existera. Den process som ger radioaktiviteten är samma process som får materialet att försvinna och bli ofarligt.

  Vilka andra sopor du lämnad efter dig av de 15 kg per år som går till deponi kan du hävda samma sak om? Ditt kvicksilver exempelvis… vad är det för halverinsgtid på det? Ja just ja… kvicksilver har ingen halöveringstid. Det är stabilt och existerar för evigt.

  Så just med tanke på det som kärnkraften lämnar eftersig så är den ren, för det avfallet kan vi hantera.

  men att tillskriva motståndarna kolkraften är rent vulgärt

  Jag åkte på semester till danska Rødby i somras. Vi tog bilden från Lund, E6/E20 söderut till Öresundsbron och över den.

  Mitt på bron vänder jag huvudet åt höger och ser Barsebäck… fram tills för 11 år sedan 1230 MW el och 2400 MW värme (om den hade tagits tillvara). Nu avstängt på grund av kärnkraftsmotståndare.

  15 minuters senare, när vi precis kört av ön Amager söder om Köpenhamn, passerar vi ett industrikomplex med ett udda utseende.

  Avedøreværket, 810 MW el och 900 MW värme… från kol och gas… bokstavligt talat 300 gånger smutsigare per kWh än Barsebäck.

  Med tanke på att det bara 30 kilometer mellan Avedøreværket och Malmö… och att man hade kunna stänga hela Avedøreværket om Barsebäck hade varit igång… så jo, då kan vi banne mig tacka kärnkraftsmotståndet för kolröken… tack så dj-vla mycket säger jag.

 2. Ish says:

  Träffsäkert! Och Å vad jag gillar din slutkläm.

 3. Elin I. says:

  Jag vill bara meddela i förbifarten att Ett nytt Sovjet är legendarisk. Jag har hört den citeras och allt (av Taisetsuna, som antagligen fick den direkt av dig, då, men iaf…) : )

 4. Elin I:

  Roligt!

  Jag vet att den spreds lite när det begav sig, men inte i exakt hur stor skala. Taisetsuna vet jag inte ens vem det är, men det kanske vara är ett alias jag inte känner till på nån jag ändå känner.

 5. Michael Karnerfors:

  Tack för matten! Det uppskattas, helt utan ironi, men jag håller ändå inte med om att det gör kärnkraft rent. Processen må leda till upplösningen av ämnet, men den processen tar ju som bekant en god stund och mycket kan hända på vägen. Evig eller tusen år, för mig gör det liten skillnad.

  Att Barsebäck kunnat ersätta kolen du nämner är sant men ändå inte – det verket är knappast ett direkt resultat av Barsebäcks avveckling. Alliansens reklam får det att låta som att de rödgröna vill bygga kolkraft i Sverige, det är det vulgära i fallet.

 6. men den processen tar ju som bekant en god stund och mycket kan hända på vägen. Evig eller tusen år, för mig gör det liten skillnad.

  Tja alla annan energipropduktion lämnar avfall efter sig som vara för evigt. Slagg från gruvbrytning försvinner inte utan ligger och läcker tungmetaller. Om vi då kan få en avsevärt mindre mängd avfall, som dessutom försvinenr av sig själv, så är det en klar fördel och gör kärnkraften mycket renare än andra energiformer, där vi inte ens har någon plan för att ta hand om skiten de lämnar efter sig annat än att deponer sop-massorna på yten.

  Att Barsebäck kunnat ersätta kolen du nämner är sant men ändå inte – det verket är knappast ett direkt resultat av Barsebäcks avveckling. Alliansens reklam får det att låta som att de rödgröna vill bygga kolkraft i Sverige, det är det vulgära i fallet.

  Nej, det handlar inte om att de rödgröna vill bygga kolkraft i Sverige… men det kommer att bli mer kolkraft i världen om vi inte bygger kärnkraft. Vi är ihop kopplade med andra länder och det vi gör här påverkar inte bara oss.

  Det har redan hänt i Danmark när vi stängde Barsebäck: kolförbrukningen ökade.

  Likaså har vi Tyskland och Polen som även de bränner enorma mängder fossila bränslen, vilket påverkar oss. Kan vi sälja ren kärnkraftsel till dem så minskar vi utsläppen med en faktor 300 för varje kWh vi ersätter.

 7. vet ej says:

  Jag är vd:n som tvingar folk att jobba övertid så jag inte missar Hollywoodfruar
  Jag är avdelningschefen som sparkar på sjukskrivna knegare och bygger murar
  Jag är MUF-byråkrat som fått fint jobb i Bryssel utan att kunna ett enda ord franska
  Och studenten på Stureplan som använder pappas kreditkort till mera champagne

  Det är vi som äger Sverige
  Vi har en ideologi där alla säger:
  Sverige jobbar – men det gör inte vi
  och kanske om ni vill tar vi oss an fyra år till
  För vi gör vinster och inte bara prat
  och om du håller med lägg din röst och säg: Jag är en moderat!

  Jag får bidrag för att hyra piga så jag hinner festa upp jobbskattavdraget
  Jag är kommunchef som outsorcar verksamhet till något bolag som jag startat själv
  Och politikern som säljer vapen till Libyen, Colombia och Saudiarabien
  Jag är godsägarn som vill ha billiga statare som inte kan MBL

  Det är vi som säljer Sverige
  Vi har en ideologi där alla säger:
  Sverige jobbar – men det gör inte vi
  och kanske om ni vill tar vi an oss fyra år till
  För vi gör vinster och inte bara prat
  och om du håller med lägg din röst och säg: Jag är en moderat!

  Äntligen tillbaka
  till vårt 1800-tal
  Och när vi får som vi vill
  har du egentligen inget val

  Sverige jobbar – men det gör inte vi
  och vad ni än vill tar vi oss an tusen år till
  För vi gör vinster och mera ska det bli
  så passa dig, håll din käft och säg: Frihet är slaveri!

Comments are closed.