Östbergsk soppa

Knivigast i veckan är tveklöst Annika Östberg i Sommar. Maken till soppa av nationalism, sexism, principer och villfarelser vad gäller storyn generellt tror jag inte man kan skaka fram, och nu har alltså P1 gått och utmanat till moralmatch om saken. Det blöder lite ur min näsa av ideologisk implosion.

Att man fortsätter särbehandla ett pådyvlat offerskap är min främsta beef med SR. Det har redan varit tydligt nog hur mycket extra vi tycker synd om en svensk dömd utomlands som dessutom är kvinna (och “lurad” av sin snubbe?). Det är ju just att hon är ett sånt specialfall i pålagd offerkofta som är problematiken, inte att det skulle öppna portarna för mördare i Sommar varje år. Det skulle ju aldrig kunna handla om Helge Fossmo eller Jackie Arklöv, aldrig lovar jag dig, för de har ingen sympati att motivera situationen med.

Detta är inte Natural Born Killers. Det är inte bara att mörda två snubbar och hamna i P1. Elementen i verkan är inte SR P1 eller morbiditet utan det livsödeskåta jävla Malou-samhället som samtidigt ger oss framröstade lyssnarvärdar med Oscar-vinnande handikappsliv. Det är dessa vi ska jämföra med och inte med Malexandermännen.

Vi behandlar Annika Östberg annorlunda än andra dömda. Vi gör inte skillnad mellan brottslingar och människor utan mellan olika brottslingar. Vi har inte ens kommit till principfrågan om dömda, vare sig de släppts eller sitter inne, får hålla låda i radio. En sån princip skulle jag ändå vara emot, håll det publicistiska beslutet till innehållet istället.

En fråga. Om Annika Östberg använder sin tid i programmet att inte bara berätta Oz-historier och sticka offerkofta utan också stå rakryggat för skulden, vad säger vi då?

– – –

Aaaaand the appendix, blandade uttalanden jag velat göra i inlägget men inte kunnat. För att visa på näsblodsimplosionen:

– Det spelar ingen roll vad jag har för smak när det kommer till moralen i beslutet. Jag läste Varg Vikernes berättelse om mordet på Euronymous men skulle inte vilja ha det sänt i P1.

– Det kan ses som hedersuppdrag att sommarprata. Men det kan också finnas utrymme för att styra programmet i ny riktning och man kan inte hävda att det är menat att hedra Annika Östberg här.

– Om tiden är färdigsutten, eller om det skulle vara (tidsmässigt) mildare straff för samma brott i Sverige spelar ingen roll 4 me.

– Jag älskade Johan Ingerös sarkasm angående titellösheten.

– Vem fan skulle annars ge oss en insidesberättelse från det amerikanska fängelset som vi har så sjukt mycket fördomar om?

– Bortsett från Twitter och Sanna Raymans ledartext, var fan finns kritiken? Alla rapporteringar var flata stackare.

– Ja, jag är fortfarande kritisk till hennes sommarpratplats.

– Och nej, det är absolut inte någon människovärdesfråga att få sommarprata.

Minns Scheike btw.

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Östbergsk soppa

Comments are closed.