Va ska vi gö med våldtäktsmanna?

Personen i samma klass som råkade vara namne med pseudonymen “Oskar” har fått en hel del otrevliga samtal av individer med felslut i huvudet. Man tycker att det är synd om honom nu. Däremot vill jag hävda att det där är något som SVT inte riktigt kan klandras för – förmodligen hade också vilken annan pseudonym som helst orsakat minst ett par hot mot någon annan i Bjästa med det namnet, klasskamrat till gärningsmannen eller ej. Det är som sagt en studie i pöbelbeteende detta, både Bjästamobben mot “Linnea” och mobben mot Oskar/Bjästa/The Others. Jenny Westerstrands “bjästakurder” fungerar snyggt dubbelt som retoriskt grepp då det både synliggör vilka grupper vi vanligen pekar ut som inskränkta patriarkala etc och för att det visar skapandet av Others generellt.

Mest Others är dock Oskar just nu. Och genast trillar alla jävlar i fällan som från början var skälet att han sågs som oskyldig på byn. Skapandet av detta främmande andra särskilt i fallet våldtäkt är så extremt och omhöljt av myter, och för folk som bara sett filmen är Oskar nu detta monster i allra högsta grad. Bjästa kanske lärt sig, men vänner och en mamma någon annanstans kommer ha lika svårt att se sin kamrat eller son som förövare eftersom The Horrible Bjästamannen är det enda som förts med. Detta trots att man faktiskt i Uppdrag Granskning var jävligt noga med att påpeka att han inte var den som initierade någon kampanj eller mobb. Vafan, han visade på allvar ånger i det inspelade förhöret, tog tillbaka gjorde han först när andra vägrade låta honom vara det där hemska de mytbildat om. Såna där de skulle behöva skära kuken av.

Men det ska inte skäras av någon kuk. Ni slipper frysa ut er kompis grabbar, var för all del arga och ta avstånd, tala gärna om att han handlat fel och ta chansen att lära något av det. Men det är inte välja mellan offret och förövaren som är grejen. Det är inte allt sant eller inget sant och hämnden och laglösheten är en meningslöshet. Du måste kunna förlåta din son ett brott för att förstå att han begått det, istället för att välja mellan förneka och förvisa. Som landet får för sig att man måste förvisa hela Bjästa.

Glöm det. Möjlighet till försoning är essentiellt för att alls kunna döma.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Va ska vi gö med våldtäktsmanna?

Comments are closed.