Vilksen väg ska vi välja? Båda, sez I

Det börjar ebba ut nu, alltså känslan av att det är lönt att nämna – själva debatten lär harvas ett bra tag till, men i alla fall tyckte jag att Eken var grym i dagens DN om Vilks, press och yttrandefrihet. Det tyckte förstås inte alla. Johan Ingerö kallar det argumentation mot yttrandefrihet och Mattias Svensson går emot med hänvisning till mer ospecificerad dumhet. Bortsett från såna mer dömande metakommentarer finns en gemensam sak i det mesta jag läser om Jihad Jane-gate. Jag håller med alla! Inte genomgående, men det finns alltid nåt viktigt sagt.

Det här är ju grundproblemet i alla yttrandefrihetsfanatikers debatt: Varför snacka som om det fanns en motsättning i att försvara yttrandefriheten och samtidigt tycka att Lars Vilks är ganska äcklig? (Några av de äckligaste ever har stått för den bästa konsten tidvis, förresten, det är inte för att såga hela hans verksamhet detta.) Jag ser inga som helst problem i att diskutera både islamismens faror och den faktiska islamofobin i samhället. Eller att diskutera problem som uppstår när yttrandefrihet missbrukas – inte i sig men som begrepp. Se till exempel det Tanja skrev häromdagen, eller som sagt Kajsa Ekis Ekman, för bra skrivet om sånt. Det enda Eken skriver om är hur yttrandefrihetsdoktrinen skapar en allt annat än fri miljö för alla. Ain’t no jävla angrepp på yttrandefrihet i sig. Dessutom är det rätt så yttrandeofritt att inte få bli upprörd av provokationer utan att kallas för allehanda dumepitet. Yttrandefrihet inkluderar kritik av andras lika skyddade yttranden.

Ett verkligt praktiskt problem mellan friheten och att försätta sig i båten själv uppstår förstås: hur mycket ska staten engagera sig i att försvara en som Vilks, som fullt medveten om konsekvenserna provocerar ändå, mot konkreta hot av galna människor? Men det svaret är för mig fortfarande, oavsett hur mycket jag kräks av billig provokation, precis så mycket det krävs. (Nä där höll jag till exempel inte med Betnér.) Är jag hotad av vilken anledning som helst ska jag ha skydd, punkt. Tänk gärna på det även när det fördelas pengar till exempelvis Kvinnojourer (eller varför inte könsneutrala liknande skydd).

This entry was posted in seriöst and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Vilksen väg ska vi välja? Båda, sez I

  1. Pingback: Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Scmyttrandefrihet

Comments are closed.