Självkontroll amongst guys

Förutom att det blir väldigt mycket fotboll, fotboll i svaren om killars oengagemang i skolan är Sydsvenskans artikel om skillnaderna i betyg för tjejer och killar väldigt intressant och nästan pinsamt fräsch. Pinsamt för att det finns så in i helvete mycket jidder i pressen om betyg och ordning men inget är vanligen särskilt intressant. Här har man istället satt sig med ett par lärare och ett par elever och frågat vad de tror.

Synnerligen upplysande att höra en kille i nian fundera på om inte ordningsbetyg kunde fungera närmast befriande för killar som annars skulle få pluggstämpel av att inte härja i högstadiet. Nå, det är min förlängda tolkning och jag tror fortfarande inte på ordningsbetyg på allvar – men i vilket fall är det intressant att höra en så icke anklagande ton från alla parter när det gäller att finna orsaker.

“Daniel: Killar får lättare plugghäststämpel på sig. Killar ska hänga med kompisar istället. Fast just i vår klass finns det en del killar med bra betyg.

Florence: Om en tjej får IG får hon en massa uppmärksamhet på ett negativt sätt, men för en kille är det helt normalt.

Daniel: Tjejer som har en massa IG ses som slarviga. En tjej ska vara fin och ha en massa MVG, tycker många.

Anna: Det finns en massa olika teorier. Om den duktiga ambitiösa flickan, om antiskolpojken som tycker det är omanligt att plugga. Eller att det undervisningssätt man har i skolan passar pojkar sämre. Men det finns väldigt lite forskning på området och inte så mycket är säkert. En sak vet man i alla fall, och det är att pojkar lägger ner mindre tid än flickor på läxläsning.”

Det är lättare för en kille att klassas som plugghäst. Tjejer förväntas vara duktiga eller i alla fall inte härja och störa. Ett IG är inte nån skam för en kille utan helt normalt. Inget av detta är fakta utan bara vittnesmål, men en sak vet vi alltså säkert: Killar pluggar mindre.

Precis som varje gång någon jiddrar om att tjejer väljer sina lågbetalda jobb själva, väljer att lägga tid och energi på utseende själva eller vad det nu kan vara, precis så är det med killars betyg. Fast det där med att välja själv är – precis som då – mer komplicerat än så. Vad vittnesmålen säger är att sanktionerna säger annat än att killar ska plugga. Sanktioner som byggs av lärare och av tjejer lika mycket som av den egna gruppen killar. Man imponerar inte på tjejer med bra pluggresultat.

Förmodligen imponerar inte någon tjej på killarna med bra pluggresultat heller – men det gör inte för den sakens skull någon skada så länge det tillhör tjejers erkända beteende. Den som inte pluggar är snarare på de utstöttas skala eftersom det gärna sammanfaller med olika strul- och horstämplar. Men nu var det killar vi snackade.

Att några killar med bra betyg finns i en klass säger förstås ingenting. Vad kan vi ha varit, kanske fyra eller fem med pluggstämpel i min högstadieklass. Av typ 18 killar. När jag säger att jag befann mig i dengruppen menar jag inte att jag var early upplyst och stod emot strukturer yadayada. Jag gjorde knappast något aktivt val att stå emot en roll jag inte passade in i genom att vara på pluggsidan. Pluggarn är också en roll som vissa känner sig för hemma i för att välja något annat, eller ens tänka på saken. Men klart som fan hade jag en bild av vad som utgjorde en mindre ocool kille i högstadieåldern, vilken överensstämmer bra med den som tecknas av Daniel i 9B – och bara den bilden skapar en viss självkontroll som inte behöver mycket yttre sanktioner för att ha effekt.

Vi är både våra egna och varandras fångvaktare i genusfängelset.

This entry was posted in seriöst and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.