Det positiva med Tid För Kultur

Ny kulturpolitik i Alliansens regi = ondska. Ganska lätt tumregel. Såsom det helt vanvettiga, orealistiska, okunniga – men framför allt skamlöst öppna Hej vi vill inte se tidskrifter där vi själva kritiseras! – förslaget att dra in stödet till kulturtidskrifter som inkluderar samhällsdebatt i sitt kulturbegrepp.

Men det vore ju faktiskt positivt om konstnärslönen far åt pipsvängen. Det är verkligen något av det mest bisarrt sovjetiska man fått för sig i Sverige, och beskrivs bäst med precis samma adjektiv som de angånde förslaget ovan (minus sista insticket). Det är verkligen som att bara tillverka en röd standardcykel och endast vänsterskor för att öka effektivitet.

Varför förvänta sig att en och samma konstnär ska kunna skapa relevant konst hela sitt jävla liv? Vad är det för toktrams? Att någon får in en massa pengar samtidigt skiter jag i, det skulle också kunna lösas tämligen enkelt, att man behöver svåra tider för att skapa bra konst förkastar jag också. Men en livstidsgaranti för några enskilda skapar ett oligopol av storkonstnärer vilket inte är bra någonstans för scenen som helhet. Det är inte ekonomiskt på andras bekostnad utan på den tilldelat tunga status, där status för enskilda få redan är ett stort jävla problem.

Det är också som att man skulle gett U2 en livstidslön på 80-talet.

This entry was posted in seriöst and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.